Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

DAB v Nitre predstaví nové vydanie románu Tisícročná včela

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Román spisovateľa Petra Jaroša zdramatizoval Martin Kákoš, ktorý hru aj režíroval.

Nitra 12. januára (TASR) – Známy román Tisícročná včela sa dočkal nového vydania. Čitateľom bude predstavený v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre 21. januára, pri príležitosti 75. narodenín autora knihy Petra Jaroša. Ako informoval PR manažér DAB Dušan Nevín, súčasťou prezentácie bude aj autogramiáda, na ktorej sa osobne zúčastní aj spisovateľ. „Podujatie zorganizované v spolupráci s agentúrou SIGNUM sa bude konať vo foyer DAB, po predstavení jubilejnej 50. reprízy úspešného muzikálu Tisícročná včela. Pri autogramiáde bude aj možnosť zakúpenia knihy,“ uviedol Nevín.

Nitrianske divadlo uviedlo Tisícročnú včelu po prvýkrát v novembri 2013. Ako vtedy uviedol šéfdramaturg DAB Svetozár Sprušanský, ide o inscenáciu, ktorá nadväzuje na predchádzajúcu muzikálovú tvorbu v Nitre venovanú pôvodným slovenským témam. „Či už to bol Pacho sa vracia, Báthoryčka, alebo Adam Šangala. Nejde o kopírovanie filmovej verzie Tisícročnej včely, ale o celkom nové spracovanie. Prináša obraz rodiny Pichandovcov. A na pozadí príbehu zložitých dramatických situácií tejto rodiny sa odohráva aj príbeh jednej obce, jedného Slovenska a svojím spôsobom aj prelomu dvoch storočí,“ skonštatoval pred časom Sprušanský.

Román spisovateľa Petra Jaroša zdramatizoval Martin Kákoš, ktorý hru aj režíroval. Spoluautormi muzikálu sú Kamil Peteraj, ktorý napísal texty piesní, a Vašo Patejdl ako autor hudby. Minulý rok v októbri DAB vydalo CD s piesňami z muzikálovej verzie Tisícročnej včely. Teraz k nemu pribudne aj nové vydanie knihy, ktoré môžu čitatelia počas autogramiády získať aj s podpisom Petra Jaroša.