Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Desiatky pútnikov absolvovalo púť z Dražoviec na Nitriansky hrad

Kostolík v Dražovciach, archívne foto. Foto: Teraz.sk

Piaty ročník cyrilo-metodského putovania z Dražoviec cez Zoborský kláštor na Nitriansky hrad im bude pripomínať certifikát o absolvovaní pútnickej cesty.

Nitra 3. júla (TASR) – Desiatky pútnikov z Nitry i širokého okolia sa stretli pri dražovskom Kostole sv. Michala, aby absolvovali putovanie na Nitriansky hrad. Piaty ročník cyrilo-metodského putovania z Dražoviec cez Zoborský kláštor na Nitriansky hrad im bude pripomínať certifikát o absolvovaní pútnickej cesty. „Získali ho na základe pečiatok, ktoré zbierali do pútnického pasu počas nenáročného turisticko-pútnického podujatia so zastávkami pri pamiatkach súvisiacich s veľkomoravským obdobím,“ informovalo Biskupstvo Nitra.

Slávnosti Nitra, milá Nitra, ktoré sa už tradične organizujú v meste pod Zoborom začiatkom júla, vyjadrujú úctu k cyrilo-metodskej a veľkomoravskej tradícii, vzdávajú hold výnimočným historickým i súčasným osobnostiam. Rovnomenná hymnická pieseň a nitrianska znelka sú jednotiacim rámcom pre Pribinove a Cyrilo-metodské slávnosti, ktoré obyvatelia Nitry slávia aj ako svoje dni Nitranov.

Nitrianske slávnosti sa pred niekoľkými rokmi stali súčasťou programovej ponuky Cyrilo-metodskej cesty, ktorá v tomto roku získala certifikát Rady Európy a zaradila sa medzi jej 45 kultúrnych ciest. Cesta je komplexnou kultúrnou a turistickou ponukou v priestore strednej, južnej a východnej Európy.