Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Divadelná Nitra ponúka program aj pre žiakov a rodiny s deťmi

Divadelná Nitra, ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súčasťou sprievodných akcií festivalu bude aj tento rok projekt Darujem ti tulipán venovaný nevidiacim a slabozrakým deťom.

Nitra 5. septembra (TASR) - Medzinárodný festival Divadelná Nitra prinesie aj tento rok viaceré podujatia, ktoré sú určené špeciálne pre deti a žiakov základných a stredných škôl. Vo svojom programe sa okrem toho zameria aj na zrakovo, sluchovo či mentálne postihnuté deti. Počas festivalu, ktorý sa bude v Nitre konať od 24. do 29. septembra, čakajú malých divákov divadelné predstavenia, čítania a počúvania rozprávok, filmové projekcie, výstavy, diskusie, dielne pre materské, základné aj stredné školy. Pre rodiny s deťmi je určený víkend na festivalovom námestí. „Tejto časti programu sa budeme venovať intenzívne aj s ohľadom na hlavnú tému Divadelnej Nitry, ktorou je tento rok Empatia – zdieľať a dávať,“ uviedla PR manažérka Divadelnej Nitry Zuzana Golianová.

Súčasťou sprievodných akcií festivalu bude aj tento rok projekt Darujem ti tulipán venovaný nevidiacim a slabozrakým deťom. Na festivale má hneď niekoľko aktivít. Pred Divadlom Andreja Bagara (DAB) bude stáť čierna kocka "Empathy Black Box", ktorá ponúkne priestor, v ktorom si ľudia budú môcť vyskúšať bežné ráno nevidiaceho. Výstava Umenie nevidiacich detí inštalovaná pred Štúdiom DAB predstaví sošky nevidiacich detí. Prednáška pre pedagógov nitrianskych škôl Čierny/biely svet zasa zhrnie deväťročnú existenciu projektu, práce detí a predstaví tiež metodiku vedenia tvorivých workshopov, ktoré sa konajú celoročne v Klube Darujem ti tulipán zriadenom Asociáciou Divadelná Nitra. „Na integračnom workshope Septembrový tulipán sa stretnú vidiace, nevidiace, slabozraké i mentálne postihnuté deti, aby na festivalovom námestí spolu maľovali, sprejovali, bubnovali a zažili niečo jedinečné,“ uviedla Golianová.

Deťom z materských a základných škôl, ale aj rodičom s deťmi je určené premietanie krátkych animovaných rozprávok režisérky Kataríny Kerekešovej Mimi a Líza. Na festivale sa uskutoční aj čítanie rozprávok, ktoré budú predstavovať iné kultúry a národy. V programe ho návštevníci festivalu nájdu pod názvom Čí-ta-me. Bábkové divadlo na Rázcestí pricestuje s divadelným projektom pre batoľatá s názvom Batolárium. Pre deti od dvoch až troch rokov odohrá Naivní divadlo Liberec interaktívnu inscenáciu O barančekovi, ktorý spadol z neba. Pouličný divadelný program obohatí Divadlo z Pasáže, ktorého herci s mentálnym postihnutím uvedú predstavenie pre deti s názvom Kde je metla? Pre deti zo základných škôl je pripravená Živá knižnica a v rámci nej prezentácia a diskusia s laureátmi ocenenými v projektoch Biela vrana a Detský čin roka. V knižnici sa uskutoční aj počúvanie rozhlasovej hry pre deti Červený koník autora Štefana Timka. Súčasťou sprievodného programu je aj Hudobná tvorivá dielňa pre nepočujúcich s Tonom Gúthom z kapely La3no Cubano a s Etnobubnovou školou RYTMIKA.

Študentom stredných škôl je určených päť rozhlasových minidrám pre mládež autorky Michaely Zakuťanskej pod názvom Prestávky. Pre stredoškolákov je pripravený aj vzdelávací projekt Psota na Slovensku, ktorého súčasťou je divadelné predstavenie Krajina nepokosených lúk, diskusie, workshopy a inštalácia výtvarných diel. Súčasťou sprievodného programu bude viacero podujatí, ktoré pre festival priamo vytvárajú deti a mladí ľudia. Takto vznikne aj výtvarná inštalácia Oceány plastov vytvorená žiakmi základných umeleckých škôl. Súčasťou pouličného programu budú aj Poetické automaty.