Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Divadelné podujatie Javiskový škriatok sa tento rok bude konať online

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Témou diskusií a seminárov bude proces tvorby detskej inscenácie.

Nitra 4. júna (TASR) – Detské divadelné súbory sa môžu aj tento rok zúčastniť na pravidelnom podujatí Javiskový škriatok, ktoré organizuje Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre. Divadelníci budú o svojej práci diskutovať prostredníctvom online platformy od 8. do 9. júna.

Témou diskusií a seminárov bude proces tvorby detskej inscenácie. „Pandémia nám všetkým skomplikovala a zmenila zaužívané formy práce a tvorby, a rovnako organizáciu postupových prehliadok. Preto pozývame detské divadelné súbory, aby sa podelili so svojimi skúsenosťami a prezentovali, čo sa im v detskom divadle podarilo, kam sa posunuli a čo s deťmi vymysleli, prípadne čo skúsili robiť inak,“ uviedla Silvia Bartáková z KOS.

Na podujatí sa môžu zúčastniť deti aj dospelí, pedagógovia, vedúci divadelných súborov, režiséri i odborníci na tvorivú dramatiku a dramatickú výchovu. Prihlásiť sa môžu s videodokumentmi, prezentáciami fotografií, so scénografickými náčrtmi, kresbami či režisérskymi poznámkami. „Diskutovať môžu v troch blokoch. Prvým je detské divadlo v našom regióne, druhým rozhovory o procese tvorby detskej inscenácie a o tom, načo nám je detské divadlo, a v treťom bloku sa budú prezentovať a zdieľať príklady dobrej praxe mimo nášho regiónu,“ dodala Bartáková.