Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Dom ľudového bývania predstaví výšivky z Gemera

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

V minulosti bolo vyšívanie jednou zo základných požiadaviek, ktoré musela ovládať každá žena bez ohľadu na postavenie v spoločnosti.

Šaľa 18. apríla (TASR) – Ľudové motívy, precíznu techniku výzdoby a farebný súlad výšiviek z obdobia 60. až 80. rokov minulého storočia predstaví výstava Zoltán Mikó - Výstava ručných prác mojej mamy z Gemera. Ponitrianske múzeum ju vo svojej pobočke v Dome ľudového bývania v Šali sprístupní od 1. do 30. mája.

Ako pripomenula PR hovorkyňa múzea Ľubica Packová-Zahradárová, v minulosti bolo vyšívanie jednou zo základných požiadaviek, ktoré musela ovládať každá žena bez ohľadu na postavenie v spoločnosti. „Tvary a farby ornamentálnych kompozícií dotvárali textílie a zároveň sa stali určujúce pre danú lokalitu. Výšivky z ľudového prostredia sú nesmierne vzácnou súčasťou našej kultúry,“ skonštatovala.

Zoltán Mikó zo Šale dodnes uchováva množstvo bytových textílií, ktoré urobila jeho mama do výbavy pre vnučku. Margita Mikóová z Gemera sa venovala vyšívaniu popri práci. V jej tvorbe sa vyskytujú nielen tradičné vzory gemerskej výšivky, ale i vlastné vzory, ktoré vznikali počas vyšívania. „Na výstave budú z jej tvorby prezentované vyšívané obrusy, obrúsky a textílie i háčkované dečky,“ doplnila Packová-Zahradárová.