Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Do duálneho vzdelávania sa v okolí Nitry zapojilo vyše 20 podnikov

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Zmluvy o duálnom vzdelávaní má už viacero stredných škôl

Nitra 24. augusta (TASR) – Viac ako dve desiatky podnikov z rôznych oblastí priemyslu už podpísali zmluvy o duálnom vzdelávaní so strednými odbornými školami (SOŠ) v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK). Podľa slov hovorkyne predsedu NSK Oľgy Prekopovej je práve tento typ vzdelávania jedným z nástrojov zvyšovania kvality odborného školstva. „Jeho zavádzanie do systému praktického vyučovania žiakov SOŠ umožní študentom lepšiu pripravenosť na vstup do prvého zamestnania. Uskutočňuje sa v súlade so zákonom o odbornom vzdelávaní a príprave,“ uviedla Prekopová.

Zmluvy o duálnom vzdelávaní má už viacero stredných škôl. Sú medzi nimi napríklad SOŠ technická v Zlatých Moravciach a rovnako zameraná škola v Šuranoch. Svojich žiakov vzdeláva priamo u zamestnávateľov aj SOŠ drevárska v Topoľčanoch, SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch, či SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Leviciach. Dobré skúsenosti zo spolupráce s konkrétnymi podnikmi majú aj odborné školy vo Vrábľoch a v Nitre.

„Predmetom zmluvy o duálnom vzdelávaní je záväzok zamestnávateľa poskytovať žiakom praktické vyučovanie na svoje náklady a zodpovednosť a zároveň záväzok SOŠ organizovať odborné vzdelávanie a prípravu v systéme duálneho vzdelávania. Učebná zmluva zasa upravuje záväzok zamestnávateľa pripraviť žiaka na výkon povolania na pracovisku praktického vyučovania a záväzok žiaka zúčastňovať sa na praktickom vyučovaní priamo u zamestnávateľa podľa jeho konkrétnych potrieb a požiadaviek,“ vysvetľuje Prekopová.

Stredoškoláci v NSK môžu v súčasnosti získavať praktické skúsenosti v oblasti nábytkárskeho priemyslu, poľnohospodárstva, marketingu a predovšetkým strojárstva. Zmluvy o duálnom vzdelávaní majú školy podpísané celkovo s 25 podnikmi. Je medzi nimi napríklad firma Muehlbauer Technologies, Pankl Automotiv Slovakia, Bauer Gear Motor Slovakia, MATADOR Automotive, DECODOM, Poľnohospodárske družstvo v Žemberovciach a ďalšie firmy. Hovoriť o tom, či sa podarí dohodnúť spoluprácu aj s automobilkou Jaguar, ktorá by mala otvoriť svoj nový závod v Nitre, je podľa Prekopovej zatiaľ predčasné.

„Automobilový priemysel bude potrebovať vysoko kvalifikovaných pracovníkov. Našou prioritou bude, aby sa žiaci našich škôl mohli pripravovať na výkon povolania v danej firme, čím dôjde k zvyšovaniu kvality odborného vzdelávania, ale aj pripravenosti žiakov na budúce povolanie. Hovoriť o prípadnej spolupráci budeme môcť až potom, keď nám firma zadá konkrétne požiadavky. Treba pripomenúť, že školy v našom kraji sú pripravené aj na rekvalifikačné kurzy pracovníkov pre oblasť automobilového priemyslu, pretože disponujú odbornými pedagogickými pracovníkmi,“ doplnila Prekopová.