Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Epidémia žltačky typu A v levickom regióne stále trvá

Žltačka Foto: TASR/AP

Žltačka typu A je prenosné ochorenie prenášané medzi ľuďmi špinavými rukami.

Levice 2. decembra (TASR) – Epidémia vírusovej hepatitídy typu A v okrese Levice stále trvá. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Leviciach zaznamenal doteraz 72 sérologicky potvrdených prípadov ochorenia a tento stav považuje stále za mimoriadnu epidemiologickú situáciu, informovala regionálna hygienička Alena Frtúsová. Žltačka typu A vyčíňa najmä v obci Šalov, Želiezovce a v ich okolí.

Žltačka typu A je prenosné ochorenie prenášané medzi ľuďmi špinavými rukami. Chorí ľudia vylučujú pôvodcu ochorenia stolicou a v dôsledku nedostatočne umytých rúk môžu preniesť pôvodcu ochorenia do svojho okolia. „Osobitnú pozornosť je potrebné venovať nadchádzajúcim vianočným sviatkom, ktoré sú spojené so zvýšeným presunom obyvateľov za nákupmi do obchodov, so stretávaním sa ľudí v rámci rodín, v kostoloch a pri príležitosti iných predvianočných a vianočných akcií", konštatovala Frtúsová.

Základným preventívnym opatrením pred šírením tohto prenosného ochorenia je zvýšený hygienický režim, spočívajúci v dôslednom umývaní a dezinfikovaní všetkých predmetov a plôch verejne prístupných, v dôslednom umývaní si rúk v teplej vode mydlom za použitia dezinfekčného prostriedku po každom použití WC, pred každým jedlom, pred každým zapálením si cigarety doma aj na pracovisku. Za najúčinnejšie sa považujú chlórové dezinfekčné prostriedky na priestorovú dezinfekciu a na ruky sú vhodné okrem chlórových aj dezinfekčné prostriedky vyrobené na báze alkoholu.