Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Mnohí Levičania dali pred voľbami prednosť jarmoku

Volič vo voľbách do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti v Centre volného času Domino v Nitre v sobotu 24. mája 2014. FOTO TASR/Henrich Mišovič

Voľby do Európskeho parlamentu neprilákali v Nitrianskom kraji veľa voličov.

Levice 24. mája (TASR) – Voľby do Európskeho parlamentu prebiehajú v obciach Levického okresu bez problémov a pokojne. Väčšina oslovených okrskových komisií však uvádza, že záujem voličov zatiaľ nie je vysoký. Menej ľudí ako v prezidentských voľbách, prišlo k urnám aj v obci Iňa so 183 oprávnenými voličmi."Všetko je v poriadku, ľudia postupne chodia, voliči sú disciplinovaní, ale zatiaľ ich neprišlo toľko, ako pri posledných voľbách. Je možné, že viacerí prídu odvoliť až večer," uviedol pre TASR predseda okrskovej volebnej komisie v Ini Richard Vallo.

Neveľký záujem o voľby prejavujú aj obyvatelia najmenšej obce Nitrianskeho kraja Jesenské v Levickom okrese. Zo 41 zapísaných oprávnených voličov ich v priebehu dňa prišlo iba niekoľko. "Nedá sa povedať, že by nechodili. V tejto dedinke ľudia chodia voliť, ale je možné, že tá účasť bude o čosi menšia, ako pri prezidentských voľbách. Uvidíme. Je pekný čas, keď niekto chce voliť, tak príde," hovorí s úsmevom predsedníčka okrskovej volebnej komisie Dana Malá.

Neveľkú účasť voličov hlásili aj viaceré okrskové komisie priamo v Leviciach. Veľa obyvateľov i návštevníkov mesta pred voľbami uprednostnilo Netradičný levický jarmok, ktorý trvá na Námestí hrdinov už druhý deň. V centre mesta dnes koncertujú viaceré hudobné skupiny a námestie bolo od dopoludnia plné stánkov a ľudí. Väčšina z oslovených návštevníkov jarmoku už bola rozhodnutá, že voliť nepôjde. "Nechodíme voliť a ani dnes nepôjdeme. Európska únia nás nezaujíma," skonštatovala mladá dvojica, ktorá sa pod pódiom bavila pri koncerte. Podobný názor mal aj manželský pár, ktorý sa spolu s deťmi prechádzal medzi stánkami trhovníkov.

"Nemám pocit, že by Európsky parlament mal pre môj život nejaký význam a už vôbec si nemyslím, že by moja voľba mohla niečo zmeniť v Európskej únii. Radšej strávime príjemný deň s deťmi na jarmoku," povedala mladá mamička. Voliť nepôjde ani muž v strednom veku, podľa ktorého je post europoslanca iba dobre plateným miestom. "Človek roky o žiadnom europoslancovi nepočuje ani slovo a týždeň pred voľbami tu zrazu máme kopu európskych odborníkov, ktorým ide len o teplé miestečko. Na tom sa ja podieľať nebudem," skonštatoval.

Seniori pod Zoborom mali o voľby veľký záujem

Voľby do Európskeho parlamentu pritiahli k volebným urnám klientov Zariadenia pre seniorov Zobor v Nitre. Nitrianski seniori patria v tomto meste tradične k najdisciplinovanejším voličom.

Ilustračné foto
FOTO TASR
Príspevková organizácia mesta sa nachádza v zrekonštruovanej budove bývalej Detskej nemocnice na Jánskeho ulici. Členovia volebnej komisie prišli do zariadenia dopoludnia s prenosnou urnou. Momentálne je v ňom umiestnených 150 klientov. "Nie všetci tu majú trvalý pobyt. Klienti s trvalým pobytom však volili všetci. Tí, čo voliť nemohli, boli sklamaní," skonštatoval pracovník zariadenia. Nejednotne nastavené podmienky na rôzne druhy volieb robia seniorom problémy, potvrdila už počas volieb do vyšších územných celkov riaditeľka zariadenia Viera Škablová.

Seniori podľa vlastných slov majú predstavu o fungovaní Európskeho parlamentu a vedia, o čom sa v dnešných voľbách rozhoduje. "Mali sme počas týždňa školenie, počas ktorého nám všetky otázky, týkajúce sa eurovolieb, kompetencií a fungovania únie, vysvetlila kultúrna pracovníčka zariadia," potvrdili.

Účasť bola nízka

Voľby do Európskeho parlamentu boli vo všetkých okresoch Nitrianskeho kraja mimoriadne pokojné a bezproblémové. Členovia okrskových volebných komisií vo viacerých obciach kraja potvrdili, že účasť voličov bola veľmi nízka. Ešte v popoludňajších hodinách odhadovali, že večer príde k volebným urnám viac voličov, ich predpoklady sa však nenaplnili.

"S nedávnymi prezidentskými voľbami sa to vôbec nedá porovnávať. Vtedy prišlo k urnám 60 percent z celkového počtu niečo vyše 900 oprávnených voličov. Dnes je to bieda," zhodli sa členovia okrskovej volebnej komisie v Hrušovanoch v okrese Topoľčany. Nízku účasť vo voľbách zaznamenali aj v obci Veľké Dvorany. "S prezidentskými voľbami, kde bola účasť 57 percent, sa to nedá porovnať," zhodnotil starosta Emil Dinga. Oproti predchádzajúcim voľbám bol nižší záujem aj o voličské preukazy.