Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Festival Akademická Nitra sa presunie do virtuálneho prostredia

Akademická Nitra, foto z archívu. Foto: TASR Henrich Mišovič

Termín 42. ročníka prehliadky speváckeho, tanečného i muzikantského umenia vysokoškolákov – folkloristov zo Slovenska i zahraničia je naplánovaný na júl.

Nitra 26. marca (TASR) – Napriek nepriaznivej pandemickej situácii pokračujú na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre prípravy na Akademickú Nitru 2021. „Pandémia nám už minulý rok prekazila plány a prípravy, takže vlani nastala v dlhoročnej tradícii odmlka a Medzinárodný festival neprofesionálnych akademických folklórnych súborov sa nekonal. V tomto roku sa členovia výboru festivalu stretávajú online,“ informovala Jana Černáková z UKF.

Termín 42. ročníka prehliadky speváckeho, tanečného i muzikantského umenia vysokoškolákov – folkloristov zo Slovenska i zahraničia je naplánovaný na júl.

Vývoj koronakrízy ovplyvní konanie festivalu aj v tomto roku. „Keďže nikto nevie na niekoľko mesiacov dopredu presne predvídať, ako sa bude chorobnosť vyvíjať a aké prísne opatrenia budú v júli 2021 v platnosti, výbor Akademickej Nitry pracuje s online verziou organizácie festivalu,“ potvrdila Černáková. Pre pandémiu akademické folklórne súbory nepracujú už vyše roka, vlani v nich svoje pôsobenie zavŕšili končiace ročníky študentov a v apríli tohto roka zo súborov odchádza ďalšia generácia absolventov. „Aj keď s novými posilami z radov mladších študentov, ale bez skúsených folkloristov, na ktorých stál súčasný repertoár súborov, a bez vyše ročnej prípravy nie sú súbory schopné pripraviť nové kvalitné súťažné programy,“ skonštatovala Černáková.

Pri virtuálnej podobe festivalu preto prihlásené vysokoškolské folklórne súbory zo Slovenska i zahraničia budú posielať festivalovému výboru nahrávky svojich súťažných vystúpení, nie starších ako päť rokov. Hodnotenie porotcov aj odovzdávanie cien sa uskutoční online.