Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Nitriansky kraj

Históriu Zoborského kláštora môžu odhaliť ďalšie archeologické výskumy

Výskum Kostola sv. Jozefa v areáli benediktínskeho kláštorného komplexu na nitrianskom Zobore, archívne foto. Foto: Henrich Mišovič

V priebehu jari a leta tu archeológovia vykonali zisťovací výskum, po ktorom nasledovala fixácia a konzervovanie muriva na ruinách Kostola sv. Jozefa.

Nitra 27. decembra (TASR) – Zakonzervovanie viacerých zachovaných pozostatkov bývalého Zoborského kláštora je cieľom aktivít, ktoré by sa v areáli tejto pamiatky mali vykonávať v najbližších rokoch. V priebehu jari a leta tu archeológovia vykonali zisťovací výskum, po ktorom nasledovala fixácia a konzervovanie muriva na ruinách Kostola sv. Jozefa, ktorý bol na prelome 17. a 18. storočia súčasťou zaniknutého kamaldulského kláštora.

"Hlavným cieľom bolo zabrániť ďalšej devastácii stojacich architektúr. To bolo možné vďaka výskumu, ktorý bol zameraný na pomoc konzervátorom a reštaurátorom. Výsledok je, že všetky najkritickejšie miesta sú zastabilizované. Takže teraz sa môžu zrealizovať ďalšie projekty, ktoré už boli podané na ministerstvo kultúry, aj na mesto Nitra. Ak budú schválené, bude možné pokračovať v kompletnej konzervácii zachovaných častí kostola, ale aj eremitky, teda niekdajšieho mníšskeho domčeka," uviedol riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied Matej Ruttkay.

V budúcnosti by tu archeológovia radi zrealizovali aj podrobnejšie výskumy zamerané nielen na Kostol sv. Jozefa, ale aj na staršie architektúry. "Práve pod eremitkou boli zachytené aj stredoveké murivá, ktoré majú iný priebeh ako novoveké kamaldulské stavby. Takže veríme, že by sa dali odkryť ešte aj časti stredovekého kláštora a keby sme mali šťastie, pretože archeológia je občas trochu aj o šťastí, možno by sa nám podarilo objaviť aj niečo z toho najstaršieho benediktínskeho Kláštora svätého Hipolita, ku ktorému sa neskôr viažu aj známe Zoborské listiny zo začiatku 12. storočia. O ňom stále nemáme dostatok informácií, nevieme, kedy presne vznikol, ani akú mal podobu. Všetci by sme boli radi, keby sa ukázalo, že stál už v časoch Veľkej Moravy, ale zatiaľ to dokázať nevieme," dodal Ruttkay.