Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Sviečkovým pochodom demonštrovali ľudia solidaritu s pacientmi s HIV

Približne štyri desiatky ľudí dnes v centre Nitry absolvovali sviečkový pochod na podporu boja proti AIDS. Osemnásty ročník podujatia zorganizovalo Združenie STORM pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS. Nitra, 27. novembra 2014. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Sviečkovému pochodu predchádzala séria podujatí na školách v nitrianskom regióne, ktoré boli zamerané na odstránenie predsudkov voči ľuďom s HIV.

Nitra 27. novembra (TASR) – Približne štyri desiatky ľudí dnes v centre Nitry absolvovali sviečkový pochod na podporu boja proti AIDS. Osemnásty ročník podujatia zorganizovalo Združenie STORM pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS. „Cieľom pochodu bolo demonštrovať solidaritu s ľuďmi žijúcimi s HIV/AIDS, zamerať pozornosť spoločnosti na problematiku tohto ochorenia,“ povedala Andrea Hugáňová zo Združenia STORM.

Sviečkovému pochodu predchádzala séria podujatí na školách v nitrianskom regióne, ktoré boli zamerané na odstránenie predsudkov voči ľuďom s HIV. Do kampane sa zapojilo 15 základných a stredných škôl.

Kampaň po prvý raz organizovala Mládež Slovenského Červeného kríža (SČK) v roku 1997 v Leviciach, postupne sa rozširovala do ďalších miest. Zástupcovia SČK tvrdia, že v súčasnosti neexistuje krajina, ktorej by sa problém HIV netýkal. Množstvo ľudí žijúcich s HIV/AIDS narastá napriek tomu, že možnosti prevencie existujú. Prevencia naďalej zostáva jedinou možnosťou, ako šíreniu HIV zabrániť.

Od roku 1985 bola doteraz na Slovensku diagnostikovaná infekcia HIV u zhruba 500 občanov SR, z toho 420 mužov a 80 žien. V približne 70 prípadoch prešla infekcia HIV do štádia AIDS, informovala Hugáňová. Väčšina infekcií HIV v SR bola zaznamenaná v skupine mužov majúcich sex s mužmi. Najvyšší počet ľudí s HIV je vo väčších mestách. Národný program prevencie HIV/AIDS v SR na roky 2013 – 2016 schválila vláda SR 20. novembra 2013.