Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

Jarmok majstrov ľudovoumeleckej výroby zavŕšil slávnosti Hornonitria

Prezentácia majstrov Pravnianskej doliny, tradičný jarmok ľudových umelcov a remeselníkov, ktorá sa počas tohto víkendu uskutočnila v Kľačne v okrese Prievidza, dala bodku za 12. ročníkom, na Slovensku ojedinelého podujatia, Zimných slávností Hornonitria. Na snímke Zuzana Luprichová (vľavo) vyrába šperky 8. marca 2015. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Svoje umenie a zručnosť viacerí predvádzali priamo pred očami návštevníkov.


Kľačno 8. marca (TASR) - Prezentácia majstrov Pravnianskej doliny, tradičný jarmok ľudových umelcov a remeselníkov, ktoré sa počas tohto víkendu uskutočnili v Kľačne v okrese Prievidza, dali bodku za 12. ročníkom Zimných slávností Hornonitria.

Od januára sa v rôznych hornonitrianskych obciach uskutočnili vystúpenia folklórnych, tanečných a speváckych skupín detí i dospelých aj prehliadka folklórnych kolektívov spolkov karpatských Nemcov žijúcich v okolí Nitrianskeho Pravna. Na záverečnom podujatí, sa zasa predstavili majstri keramikári, drevorezbári, čipkárky, výrobcovia drevených hračiek, spracovatelia kože, slamy a iných prírodných materiálov. Záujemcovia si mohli vystavené výrobky aj kúpiť.

Svoje umenie a zručnosť viacerí predvádzali priamo pred očami návštevníkov. Keďže Veľká noc sa blíži, dominovali krasličiarky s rôznymi druhmi ozdobovania vajíčok. "Na tomto ročníku sa zúčastnilo 29 majstrov, nielen z obcí Pravnianskej doliny, ale aj zo širšieho okolia a z Prievidze," uviedla Eva Henčelová z Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi, ktoré je hlavným organizátorom tohto ojedinelého podujatia na Slovensku.

Po prvý raz sa na slávnostiach predstavila domáca majsterka Emília Horváthová s asi desiatkou kašírovaných postavičiek z rozprávok či detských knižiek. Početní návštevníci tak mohli obdivovať ježibabu s pecou, aj Janka a Marienku z rozprávky o Medovníkovom domčeku, ale aj Pipy Dlhú Pančuchu, chrobáka Truhlíka, škaredé káčatko a iné.

Mária Furmanová z Prievidze ozdobovala medovníčky, Rastislav Šovčík z Lazian plietol tradičné slamené ošítky a jeho syn Rastislav vystavoval drevené "šamlíky" a rôzne drevené pomôcky do kuchyne. Zuzana Luprichová z Malinovej vyrába šperky a jej otec Alfréd po prvý raz vystavoval dekoračné výroky z medeného drôtu. Obdiv návštevníkov patril aj Adele Blážovej z Lazian, ktorá zdobila kraslice farebným voskom. Bývalý baník Jozef Čapo z Prievidze si rozložil svoj stánok s výrobkami z kože pred domom kultúry. Najväčší záujem bol o jeho kožené klobúky.

Zimné slávnosti Hornonitria pôvodne pred štvrťstoročím začalo RKC v spolupráci s obcami organizovať pre to, aby mali početné folklórne súbory na hornej Nitre a milovníci folklóru príležitosť stretnúť sa aj v zimných mesiacoch. Všetky folklórne festivaly väčšinou totiž bývajú v lete. Postupne si slávnosti získali obľubu a prerástli do širokospektrálneho podujatia, s prezentáciou všetkých druhov ľudového umenia a remesiel.