Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Jarné čistenie Zobora bude tento rok trvať štyri dni

Zobor v Nitre, foto z archívu. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pre pandémiu bude tento rok prebiehať čistenie vo zvláštnom režime.

Nitra 6. apríla (TASR) – Turisti a ochrancovia prírody budú aj tento rok čistiť Zobor a turistické chodníky od odpadkov a čiernych skládok. V poradí 12. ročník Jarného čistenia Zobora organizuje Nitriansky horský spolok v spolupráci s mestom Nitra, Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Strážou prírody Ponitrie.

Pre pandémiu bude tento rok prebiehať čistenie vo zvláštnom režime. „Tento špeciálny ročník bude realizovaný individuálne v rodinných bublinách počas štyroch dní od 8. do 11. apríla. Zabezpečený bude veľkokapacitný kontajner, umiestnený ako obvykle pred Špecializovanou nemocnicou sv. Svorada Zobor. Vyzbieraný odpad je možné nechať aj na vrchole Pyramídy,“ informovali organizátori.

Prvýkrát sa Jarné čistenie Zobora konalo v roku 2007. Počas uplynulých 11 ročníkov akcie bolo vyzbieraných približne 30 ton odpadu. „Naším každoročným cieľom je vyčistenie turistických chodníkov a ich okolia medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od rôzneho odpadu, ktorý tam počas svojich výletov a vychádzok zanechávajú nezodpovední návštevníci,“ pripomínajú organizátori.