Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Kardinál Korec oslávi významné životné jubileum - 90 rokov

Ján Chryzostom Korec Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pri príležitosti tohto významného životného jubilea sa v nedeľu 19. januára uskutoční v katedrálnom chráme – Bazilike svätého Emeráma v Nitre ďakovná svätá omša.

Nitra 14. januára (TASR) – Kardinál Ján Chryzostom Korec oslávi 22. januára tohto roka 90 rokov.

Pri príležitosti tohto významného životného jubilea sa v nedeľu 19. januára uskutoční v katedrálnom chráme – Bazilike svätého Emeráma v Nitre ďakovná svätá omša. Hlavným celebrantom bude diecézny biskup Viliam Judák. V stredu 22. januára sa v aule Kňazského seminára sv. Gorazda v Nitre uskutoční slávnostná akadémia k životnému jubileu kardinála Korca, informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko. O deň neskôr, vo štvrtok 23. januára, získa kardinál Korec čestný doktorát Univerzity v Liverpoole.

„Kardinál Korec sa nebude môcť na tejto významnej udalosti osobne zúčastniť. Ocenenie za neho prevezme v Metropolitnej Katedrále veľvyslanec Slovenska v Londýne Miroslav Wlachovský,“ uviedol Lyko.

Kardinál Ján Chryzostom Korec sa narodil 22. januára 1924 v Bošanoch v okrese Topoľčany. Základnú školu vychodil v rodnej obci, meštianku v neďalekých Chynoranoch. Dňa 15. septembra 1939 vstúpil v Ružomberku do rehole jezuitov. V roku 1944 maturoval na Gymnáziu v Kláštore pod Znievom, kam chodil ako externý študent. Od roku 1945 študoval na Filozofickom inštitúte Spoločnosti Ježišovej v Brne. Potom odišiel do Trnavy, kde pomáhal v redakcii Posla a študoval štvorročnú teológiu. Po likvidácii reholí a kláštorov v roku 1950 bol spolu s rehoľnými spolubratmi internovaný od 14. apríla 1950 v Jasove, potom v Podolínci a od 20. septembra 1950 v Pezinku. Odtiaľ bol donútený odísť do civilného života. V tom istom roku bol tajne vysvätený v Rožňave za kňaza a po uväznení a internovaní takmer všetkých oficiálnych biskupov bol 24. augusta 1951 tajne vysvätený za biskupa biskupom Pavlom Hnilicom.

Ján Chryzostom Korec
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Biskupskú službu však nemohol vykonávať verejne. Po celý čas pracoval ako robotník.

Pre náboženskú činnosť medzi študentami bol 11. marca 1960 zaistený a 21. mája odsúdený ako vlastizradca na 12 rokov väzenia. Z väzenia sa vrátil 24. februára 1968 s podlomeným zdravím. Napriek tomu sa opät zapojil do obnovy náboženského života.

Na archívnej snímke zo 14. mája 1951 Národná púť v Šaštíne. Tradičná národná púť v Šaštíne bola v turičnú nedeľu 13. mája 1951. V historickom Šaštínskom chráme boli slávnostné bohoslužby. Pontifikálnu svätú omšu odslúžil nitriansky veľprepošt generálny vikár Dr. Michal Beňo, za asistencie trnavského kancelára kanoníka Leopolda Adamčíka, tajomníka biskupského úradu v Nitre kanoníka Štefana Záreczkého, univerzitného profesora Jozefa Koreca a iných duchovných.
Foto: TASR/Koloman Cích
Dňa 8. júla 1969 ho prijal na osobitnej audiencii pápež Pavol VI., ktorý odovzdal biskupovi Korcovi svoje biskupské insígnie. Po návrate do vlasti však nedostal súhlas zo strany štátu k pastorácii, preto pokračoval v práci ako robotník, naposledy ako opravár výťahov v Petržalke.

Zmena spoločenského systému po roku 1989 zasiahla aj do jeho života. Dňa 7. januára 1990 sa stal rektorom Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. Na výslovnú žiadosť Svätého Otca Jána Pavla II. bol 6. februára 1990 menovaný za nitrianskeho diecézneho biskupa. Kánonicky správu diecézy prevzal 22. februára toho istého roka a spravoval ju do 16. júla 2005. V súčasnosti žije ako emeritný biskup v Nitre. Dňa 28. júna 1991 ho v konzistóriu ustanovil pápež Ján Pavol II. za kardinála.