Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Klienti Domova sociálnych služieb Dúha žijú skromne, ale majú všetko

Na jedálenskom lístku nechýbali ryby, zemiakový šalát, opekance makové, oblátky, fazuľová polievka, koláče a ovocie.

Svätý Peter 25. decembra (TASR) - Najkrajšie sviatky Vianoce sa v Domove sociálnych služieb (DSS) Dúha, n. o., vo Svätom Petre, okres Komárno, konajú v slávnostnej atmosfére. "Predvianočná príprava spočívala v tom, že našich 16 obyvateľov navštevovali v katolíckej viere členovia spolku Svätá rodina," povedala TASR riaditeľka zariadenia Judita Badalová.

"Na Štedrý deň prichádzajú tradične do domova za môjho sprevádzania starosta obce a farár katolíckej cirkvi. Na obed odznelo požehnanie a pár pekných slov. V našom zariadení boli počas slávnostného obeda všetci obyvatelia, viacerí z nich, ktorým to zdravotný stav dovolí, dodržiavajú pôst," konštatovala Badalová. Na jedálenskom lístku nechýbali ryby, zemiakový šalát, opekance makové, oblátky, fazuľová polievka, koláče a ovocie. "Som presvedčená, že našim obyvateľom ponúkame tradične krajšie Vianoce, ako keby boli sami doma," zdôraznila. Viacerých klientov odvezú rodinní príslušníci až na Prvý sviatok vianočný, aby na Štedrý deň mohli byť obyvatelia domova spolu. Vďaka sponzorom pod stromčekom nechýbali ani darčeky. Riaditeľka sa pochválila aj tým, že domovu sa podarilo v týchto dňoch z vlastných finančných prostriedkov zakúpiť aj osobné motorové vozidlo. "Je to síce trojročné auto, ale nahradí náš starý už veľmi opotrebovaný automobil. Je to najkrajší darček za našej desaťročnej éry v našom zariadení," vysvetlila.

Podľa riaditeľky ekonomická kríza neovplyvnila bežný život domova. "Žijeme tu síce skromne, ale máme všetko. My sme spokojní, nech to nie je horšie," zdôraznila. Prezradila, že do DSS nie je jednoduché dostať sa, existuje poradovník. "V súčasnosti máme osem ľudí v čakacej dobe," uviedla. S ľútosťou podotkla, že v tomto roku zaevidovali osem úmrtí, okrem iných odišla aj najstaršia 93-ročná obyvateľka domova, ktorá prežila svojich posledných takmer desať rokov pod dohľadom pracovníčok zariadenia. "Bolo niekoľko prípadov, keď pacienta priviezli k nám z nemocnice, nebol na to psychicky pripravený a vzdal sa chuti do života."