Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Klub darcov vybral projekty, ktoré majú šancu získať grant

Nitra hrad. Foto: TASR

O grant sa v prvom kole uchádzalo 13 projektov od rôznych inštitúcií i neformálnych zoskupení občanov. Členovia Klubu darcov z nich napokon vybrali šesť.

Nitra 19. novembra (TASR) – Členovia Klubu darcov, ktorý pracuje pri Nitrianskej komunitnej nadácii (NKN), už hlasovali o projektoch, ktoré sa v ďalšom kole môžu uchádzať o finančnú podporu. O grant sa v prvom kole uchádzalo 13 projektov od rôznych inštitúcií i neformálnych zoskupení občanov. Členovia Klubu darcov z nich napokon vybrali šesť. Tie sa budú o finančnú podporu uchádzať počas prezentácie projektov 30. novembra v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre.

„Z nich si darcovia vyberú tri najlepšie a tým pridelia granty z vlastných finančných prostriedkov. Tí, ktorí sa do užšieho výberu nedostali, nemusia zúfať. Všetky projekty boli tento rok výnimočné a konkurencia bola naozaj silná. Budeme sa preto tešiť, ak žiadatelia, ktorí sa nedostali do výberu Klubu darcov, predložia svoje projekty do grantových kôl, ktoré chystáme už začiatkom roka 2015,“ uviedla manažérka NKN Petra Hadžová.

Užší výber

Do užšieho výberu šiestich projektov, ktoré sa budú môcť uchádzať o grant Klubu darcov, sa dostal zámer združenia STORM. Združenie chce do ulíc Nitry vyslať vyškolených odborníkov. Budú pomáhať ľuďom, ktorí sa nachádzajú v náročných životných situáciách, alebo žijú rizikovým spôsobom života. V rámci projektu Odborníci na ulici im chcú poskytovať zdravotné a právne poradenstvo.

Atraktívne priestory na pešej zóne, v ktorých by sa širokej verejnosti ponúkalo množstvo kultúrnych aktivít, predkladá ďalší projekt s názvom Bunka pre všetkých. Dobrovoľníci chcú dobudovať už existujúcu Bunku tak, aby do nej mali prístup aj mamičky s kočíkmi, či telesne znevýhodnení ľudia. Organizátori chcú dokončiť podlahu, drenáž a upraviť záhradu. V poradí tretí najväčší počet hlasov získala Umelecká spoločnosť Tambores, ktorá chce v Nitre zorganizovať druhý ročník Medzinárodného festivalu bubnov a perkusií – Drumpoint Slovakia 2015.

Do užšieho výberu Klubu darcov sa okrem toho dostal aj projekt Chuťové bunky, ktorý chce prinášať farmárske, remeselné a umelecké trhy, aké v Nitre boli aj v minulosti. V rámci projektu Cestou necestou vždy s úsmevom chce zasa Rytiersky rád. sv. Gorazda skrášľovať verejné priestranstvá. Chodník na Čajkovského ulici až po materskú školu chce vyzdobiť pestrými farbami, hádankami a detskými úlohami. Posledným zámerom, ktorý má šancu získať finančnú podporu, je vybudovanie Street Workout parku skupinou nadšencov, ktorí spolupracujú so združením YMCA.