Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Nitriansky kraj

Knižnica v Nitre predstaví knihy a časopisy národnostných menšín

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Výstavu zapožičala Bibina, medzinárodný dom umenia pre deti.

Nitra 6. februára (TASR) - V Krajskej knižnici Karola Kmeťka v Nitre v týchto dňoch sprístupnili výstavu venovanú časopisom a knihám národnostných menšín žijúcich na Slovensku. Ako informovali organizátori, výstava s názvom #Slovo #Jazyk #Kniha potrvá v priestoroch knižnice do 29. februára.

Výstavu zapožičala Bibina, medzinárodný dom umenia pre deti. "Predstaví obrázkové knižky, povesti, knihy pre mládež, rozprávky či leporelá. Sú síce v rôznych jazykoch, ale zároveň majú spoločnú ideu, že v rozprávke spravodlivosť vždy víťazí, zlo býva potrestané, pravda sa nakoniec ukáže a dobrých sa všade veľa zmestí," uviedla knižnica.

Ako pripomenula, oficiálne uznané národnostné menšiny žijúce na Slovensku majú svoj materinský jazyk, ktorý sa snažia uchovávať aj prostredníctvom literatúry a tlače. "Majú vlastné vydavateľstvá alebo knižnice budujú dovezenými knihami zo zahraničia a z prekladov do slovenčiny. Časť z nich si budú môcť návštevníci prvýkrát pozrieť aj v nitrianskej krajskej knižnici," doplnili organizátori.