Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Budúcnosť Komárna zaujala odborníkov i obyvateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/ Ladislav Vallach

Informoval o tom TASR vedúci organizačného oddelenia Mestského úradu Komárno Róbert Dobi.

Komárno 11. marca (TASR) – Odborné fórum o histórii a budúcnosti mesta Komárno, ktoré sa uskutočnilo v utorok (10. 2.) vo večerných hodinách, sa stretlo s veľkým záujmom odborníkov, ale i verejnosti. Stretnutie otvoril primátor László Stubendek s niekoľkými myšlienkami o Komárne, jeho stavbách a budovách. Informoval o tom TASR vedúci organizačného oddelenia Mestského úradu Komárno Róbert Dobi.

V prvom bloku prednášok architekt Oliver Csémy zhodnotil historický význam Komárna, venoval sa blízkej minulosti a načrtol smerovanie mesta do budúcnosti. Poukázal na to, že ak mesto chce byť príťažlivým pre turistov, najprv musí dosiahnuť, aby sa v ňom cítili dobre samotní obyvatelia. "Do centra mesta sa investovalo veľa peňazí, ale obyvatelia sa tu necítia dobre, nové prostredie ich nepriťahuje, ale odpudzuje, a to vidíme na vlastné oči, keď je centrum mesta vyľudnené," upozornil Csémy. Dodal, že tepelná izolácia panelových domov je síce užitočná vec, ale ich farebný vzhľad pôsobí odstrašujúco. "Celé sa to dá nazvať karnevalom panelákov, celkový dojem je zlý," konštatoval s tým, že prostredie medzi panelákmi je neusporiadané, chýba stromová výsadba. Na vedenie mesta čaká veľa práce.

"Myšlienka predošlého vedenia mesta o vytvorení univerzitného mesta nebola správna - budovy univerzity sú po celom meste roztrúsené, nepriaznivo vplývajú na celkový vzhľad okresného mesta," zdôraznil. Podľa jeho názoru postoj terajšieho vedenia je v tomto smere veľmi pozitívny. Mesto potrebuje zaviesť určité pravidlá, musí vytvoriť funkciu hlavného záhradníka a hlavného architekta. "Správne vytvorené osvetlenie môže zmeniť vzhľad a celkový dojem o našom meste. Vstupná brána do nášho mesta, zároveň aj štátu cez hraničný priechod Komárno, je práve most a colnica," pripomenul. Kriticky hodnotil asfaltové more bývalej colnice a neporiadok v starej lodenici.

V ďalšom bloku prednášok pokračoval architekt Krisztián Csémy, ktorý načrtol možnosti týkajúce sa zmeny v organizácii dopravy v meste. "Ak by sa z niektorých ciest stali jednosmerné ulice, otvoril by sa priestor na vytvorenie cyklistických trás a nových parkovacích miest, ktoré naše mesto veľmi potrebuje," podčiarkol. Vyzdvihol, že ak mestský úrad bude mať koncepciu na riešenie centra mesta, potom sa môže začať zaoberať jednotlivými konkrétnymi budovami, napríklad aj budovou starej polikliniky.

Podľa slov vedúceho kancelárie Nitrianskeho pamiatkového úradu v Komárne Imricha Tótha je nutná rehabilitácia, budovanie a ochrana historických častí centra mesta. Je potrebné skĺbenie modernej architektúry s históriou. "Spolupráca podnikateľov a vedenia mesta je bezpodmienečnou podmienkou priaznivého rozvoja mesta," uviedol.

V závere hlavný architekt maďarského mesta Komárom József Siklósi predostrel niekoľko myšlienok ohľadom výstavby nového mosta, generálnej opravy časti pevnosti na pravom brehu Dunaja.

"Po ukončení fóra sa účastníci presunuli ku kostolu Sv. Ondreja, kde zástupca firmy Tranzel-Erco Lajos Józsa predviedol možnosti moderného, ale energeticky úsporného osvetlenia. Použitím približne 600 W sa podarilo osvetliť celé čelo kostola. Predviedol aj možnosť osvetlenia vodárenskej veže," uzavrel Dobi.