Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

V Komárne diskutujú o nevybudovanom kruhovom objazde

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Informoval TASR hovorca Mestského úradu Komárno Róbert Králik.

Komárno 9. augusta (TASR) - V Komárne v ostatných dňoch najviac diskutujú o nevybudovanom kruhovom objazde, o križovatke ulíc Františkánov a Zámoryho. Na základe ohlasov obyvateľov tamojší mestský úrad oslovil odborníkov, zodpovedných za plánovanie a realizáciu cestnej komunikácie. Informoval TASR hovorca Mestského úradu Komárno Róbert Králik.

Ako uviedol, projekt kruhového objazdu vytvorili v roku 2013, následne ho schválil odbor dopravnej polície a po poslaneckom návrhu a schválení investičného zámeru sa v tomto roku začala jeho výstavba. "Všetky príslušné úrady sa vyjadrili tak, že stavba sa realizuje v súlade so zákonom a príslušnými predpismi," konštatoval s tým, že vedenie mesta po viacnásobných kontrolách na mieste výstavby vyvolalo stretnutie s projektantom a realizačnou firmou. "Dodržanie prísnych pravidiel a predpisov je jedna vec, ale na druhej strane je dôležité skúmať danú problematiku aj z hľadiska použiteľnosti v praxi a na danom mieste. Všetky detaily kruhového objazdu sme podrobne preskúmali a projektant nám predložil všetky normy, ktoré musel aplikovať. My sme však trvali na vykonaní určitých zmien, aby sa vybudovaním kruhového objazdu jednoznačne zvýšila bezpečnosť na tejto križovatke," zdôraznil primátor mesta Komárno László Stubendek.

Hovorca mesta tvrdil, že projektant aj realizačná firma zastávajú názor, že kruhový objazd spĺňa všetky bezpečnostné predpisy a vedenie mesta by sa malo vyhnúť predčasným záverom. "Po umiestnení zvislého a vodorovného dopravného značenia bude úplne jasné, ako je organizovaná doprava v kruhovom objazde. Jeho následné používanie vodičmi ukáže skutočný stav situácie," tlmočil názor odborníkov Králik.

"Vedenie mesta nemieni viesť obyvateľov do neistoty, je za dodržiavanie zákonov, snaží sa ich aplikovať aj pri presadzovaní zmien. Riešenie jedného dopravného uzla na stole projektanta a samotná realita však môže byť rozdielna," podotkol primátor. Dodal, že po dlhších jednaniach sa vedenie mesta a realizačná firma dohodli na niekoľkých okamžitých a viacerých vzdialenejších zmenách. "Ide napríklad o skrátenie ostrova pre chodcov na Zámoryho ulici. Zmena šírky si vyžaduje súhlasné stanovisko príslušného ministerstva, nakoľko ten by klesol na nižšiu hodnotu, ako to predpisuje norma. Príslušný odbor mestského úradu už vykonáva potrebné kroky. Nezabúdajme však, že tento proces bude trvať nejaký čas," vysvetlil Králik. Pripomenul, že sa jednalo aj o zmene časti chodníka na Zámoryho ulici tak, aby sa premávka stala plynulejšou. "Je poľutovaniahodné, že takýto významný krok smerujúci k rozvoju mesta vyvoláva v obyvateľoch rôzne názory. Naša práca bude smerovať k tomu, aby sme zjednotili názory odborníkov s postrehmi obyvateľov mesta. Snažíme sa dosiahnuť také konečné riešenie, ktoré prispeje k zvýšeniu bezpečnosti pre vodičov i chodcov. Samozrejme, berieme do úvahy aj estetický vzhľad nášho mesta," vyzdvihol na záver primátor Stubendek.