Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

KOMÁRNO: Oslavy okrúhlych výročí hodnotí vedenie mesta pozitívne

Foto: TASR/Milan Drozd

Komárno tento rok slávilo dve významné jubileá. V polovičke marca to bolo 270. výročie udelenia štatútu slobodného kráľovského mesta, ktoré Komárno dostalo od Márie Terézie.

Komárno 2. apríla (TASR) - Komárno tento rok slávilo dve významné jubileá. V polovičke marca to bolo 270. výročie udelenia štatútu slobodného kráľovského mesta, ktoré Komárno dostalo od Márie Terézie. V stredu (1. 4.) oslávilo 750. výročie vyhlásenia za mesto. Štatút mesta po ukončení vpádov tatárskych kmeňov daroval Komárnu kráľ Béla IV., povedal pre TASR asistent primátora Péter Szitás. Dodal, že podujatia boli na dôstojnej úrovni a napríklad na vystavenú pôvodnú listinu Márie Terézie sa prišlo pozrieť niekoľko stoviek záujemcov.

Ako uviedol, 1. apríla sa začali oslavy na Nádvorí Európy uložením pamätných vencov k soche Bélu IV., odkiaľ sa sprievod presunul na Námestie generála Klapku. Slávnostné zasadnutie zastupiteľstiev miest Komárno a Komárom sa začalo o 18.00 h v sále Dôstojníckeho pavilónu, kde odovzdali pamätné listiny a tiež bola vystavená pôvodná listina Márie Terézie.

Primátor mesta László Stubendek poukázal na to, že pochopiť, čo je 750 rokov, sa ľudským rozumom nedá. „Potrebujeme na to ľudské, ale predovšetkým komárňanské srdce. Precítiť to, čo naši predkovia počas 40 generácií vytvorili, čo zanechali pre nás a našich vnukov. Názov Villa Camarum napísali na papier prvýkrát v roku 1037, takže mesto bude čoskoro oslavovať aj milénium,“ konštatoval.

Na oslavy organizátori pozvali aj prezidentov Maďarska i Slovenskej republiky, ktorí pre časovú zaneprázdnenosť osobne neprišli, ale poslali pozdravné listy. „Dedičstvo Komárna je nemierne bohaté, miešajú sa v ňom usilovní občania, preslávení ochrancovia hradu. Urobíme dobre, ak prijmeme radu možno najslávnejšieho Komárňančana - spisovateľa Móra Jókaiho, ktorý upozorňuje na to, že nehľadajme sa len v minulosti alebo vo veciach, ktoré sú nám vzdialené, ale v súčasnosti, v dnešných výzvach, vo vlastnom osude a osobných a spoločenských cieľoch,“ stojí v liste prezidenta Maďarska Jánosa Ádera.

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vo svojom liste okrem iného uvádza: „S potešením konštatujem, že súčasné vzťahy oboch miest Komárna i Komáromu, ale v širšom kontexte i Slovenskej republiky a Maďarska, sú založené na vzájomnom rešpekte, úcte a dobrej vôli spolupracovať na poli kultúry, tvorbe pracovných príležitostí, spoločných podnikov, ale napríklad i na príprave projektu ďalšieho mosta cez rieku Dunaj. Som presvedčený, že takáto spolupráca má už teraz pevné základy a že sa bude ešte viac rozširovať“.