Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Premávka po Vážskom moste je obnovená aj pre nákladné vozidlá

Vážsky most v Komárne bol v nedeľu 16. mája 2020 uzatvorený pre zaťažovaciu skúšku, ktorá je potrebná pre posúdenie nosnej konštrukcie mosta cez Váh. Šesťdesiatštyri rokov starý most museli na určitý čas podoprieť, aby po ňom mohli opäť jazdiť aj nákladné autá. Na skúške mosta sa zúčastnilo šesť 25-tonových vozidiel, ktoré postupne zaťažili most hmotnosťou 150 ton. Foto: EASYFOTO TASR - Ladislav Vallach

Most, ktorý bol postavený pred 64 rokmi, prechádzal počas uplynulých mesiacov rozsiahlou rekonštrukciou.

Komárno 1. júla (TASR) – Práce na Vážskom moste v Komárne sú ukončené, od stredy je opäť obnovená premávka aj pre nákladné vozidlá. Ako potvrdila hovorkyňa Slovenskej správy ciest Lucia Karelová, presmerovanie nákladných vozidiel je od prvého júlového dňa zrušené.

Most, ktorý bol postavený pred 64 rokmi, prechádzal počas uplynulých mesiacov rozsiahlou rekonštrukciou. Počas nej sa vybudovalo dočasné podopretie mosta, ktoré bolo dokončené v máji. „V tom istom mesiaci sa uskutočnila skúška únosnosti, ktorej výsledky dovoľujú užívať most s podopretím aj nákladnej doprave bez obmedzenia,“ informovala Karelová. Následne bolo potrebné vykonať pokládku asfaltového krytu mosta, ktorá bola hotová koncom júna.

Podopretie mosta je dočasné, v štádiu príprav je rekonštrukcia celého Vážskeho mosta. Komplexnej rekonštrukcii bude predchádzať vyhotovenie dokumentácie pre stavebné povolenie, získanie potrebných povolení a súťaž na zhotoviteľa. Ako informoval rezort dopravy v čase výstavby dočasného podopretia mosta, ak pôjdu všetky procesy dobre a nebudú spomalené rôznymi obštrukciami, komplexné rekonštrukčné práce sa začnú v budúcom roku.