Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

RÚVZ v Komárne pokračuje v monitorovaní výskytu kliešťov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Má tak k dispozícii informácie nielen o aktivite kliešťov vo vybraných lokalitách, ale aj o rizikách nákazy lymskou boreliózou.

Komárno 8. augusta (TASR) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne pokračoval aj v júli v monitorovaní výskytu kliešťov na území Komárňanského okresu. Má tak k dispozícii informácie nielen o aktivite kliešťov vo vybraných lokalitách, ale aj o rizikách nákazy lymskou boreliózou.

Pravidelný monitoring vykonáva RÚVZ od mája tohto roku na viacerých rovnomerne rozmiestnených lokalitách. Kliešte zozbierané metódou vlajkovania sú následne vyšetrené PCR metódou na prítomnosť baktérií spôsobujúcich lymskú boreliózu, neskôr sa budú vyšetrovať aj na prítomnosť vírusu kliešťovej encefalitídy.

V máji pracovníci úradu vykonali monitoring prvých 11 lokalít, neskôr ich rozšírili o ďalších šesť. Výsledky ukazujú najvyššiu aktivitu kliešťov v lokalitách Kava, Moča-les a Dropie a v rekreačnom areáli Martovce. Stredná aktivita bola zistená v Číčovskom ramene.

V tejto súvislosti dôrazne odporúčame pri aktivitách v rizikových lokalitách, hlavne na miestach s vysokou trávou, čiastočne zatienených, pri prechodoch lúky a lesa či v nízkych krovinatých porastoch používanie účinných repelentov a prikrytie kože dlhým oblečením. Prisatého kliešťa je potrebné čo najskôr správnym spôsobom odstrániť, keďže riziko infekcie boréliami sa zvyšuje s časom, po ktorý je kliešť prisatý,“ odporučili odborníci z RÚVZ Komárno.