Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Koncertom domácich hudobných talentov sa začína jarmok Porciunkula

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Názov Porciunkula je odvodený od pôvodného talianskeho pomenovania miesta kaplnky Panny Márie anjelskej, ktoré je považované za centrum františkánskeho rádu.

Nové Zámky 23. júla (TASR) – Koncertom novozámockých hudobných talentov sa dnes v Nových Zámkoch začína trojdňový jarmok Porciunkula. Na Hlavnom námestí sa počas jarmoku predstavia nielen domáci umelci, ale aj z celého Slovenska i Maďarska. Námestie a priľahlé uličky budú patriť predajcom a ukážkam prác tradičných ľudových remesiel. Súčasťou jarmoku bude súťaž vo varení guláša.

"Tento rok sme jej pridali charitatívny prvok. Pripravený guláš budeme v sobotu od 11. do 13. hodiny v spolupráci s Farskou charitou sv. Jozefa a bratmi františkánmi podávať pri zadnom vchode do františkánskeho kostola sociálne odkázaným spoluobčanom," informoval primátor Otokar Klein. Podľa jeho slov trojdňové podujatie zabezpečuje mestská organizácia Novovital, všetky náklady spojené s financovaním podujatia sú však hradené výlučne z prostriedkov získaných z prenájmu predajných miest a marketingových aktivít, nie sú hradené z rozpočtu mesta.

Jarmočné oslavy sa tradične konajú týždeň pred slávením cirkevného sviatku. Pre rád Františkánov je Porciunkula najväčším cirkevným sviatkom. Františkánska komunita ho slávi každoročne 1. a 2. augusta. Deň známy ako slávnosť assiských odpustkov súvisí s udalosťou zo života Františka z Assisi, zakladateľa františkánskeho rádu. Názov Porciunkula je odvodený od pôvodného talianskeho pomenovania miesta kaplnky Panny Márie anjelskej, ktoré je považované za centrum františkánskeho rádu. Práve na tomto mieste sa v roku 1216 zjavil Františkovi z Assisi pri modlitbe Ježiš so svojou matkou. František pred ním vyjadril svoju túžbu dať každému človeku na svete možnosť zomrieť s istotou, že pôjde do neba. Ježiš mu prikázal, aby šiel za pápežom a požiadal ho o takéto výnimočné odpustky. Pápež súhlasil.

V Nových Zámkoch má františkánsky rád širokú základňu. Františkáni sú historickou súčasťou mesta, sídlia vo františkánskom kláštore, o ktorom prvá zmienka pochádza z roku 1662. Sviatok bol počas komunistického režimu zakázaný, jeho tradíciu v Nových Zámkoch obnovili v roku 2003.