Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Krajský súd oslobodil Viliama M. spod obžaloby za vraždu Jozefa Gudábu

Ilustračné foto Foto: TASR

Súd tak zrušil rozsudok Okresného súdu v Nitre z februára tohto roka, ktorý odsúdil Viliama M. na 11 rokov odňatia slobody nepodmienečne pre trestný čin vraždy spáchaný formou spolupáchateľstva.

Nitra 30. júna (TASR) – Krajský súd v Nitre dnes oslobodil Viliama M. spod obžaloby za vraždu Jozefa Gudábu. Súd tak zrušil rozsudok Okresného súdu v Nitre z februára tohto roka, ktorý odsúdil Viliama M. na 11 rokov odňatia slobody nepodmienečne pre trestný čin vraždy spáchaný formou spolupáchateľstva. Podľa sudkyne nitrianskeho okresného súdu Anny Trnkovej si mal obžalovaný odpykať trest v najťažšej nápravnovýchovnej skupine. Proti rozsudku sa odvolala prokuratúra i Viliam M. Predseda senátu Krajského súdu v Nitre Stanislav Libant dnešné oslobodzujúce rozhodnutie súdu zdôvodnil tým, že nebolo jednoznačne preukázané, že obžalovaný skutok spáchal. Obvinenie bolo podľa senátu postavené len na výpovedi jediného svedka. Podľa Libanta nebola výpoveď svedka podporená ďalšími dôkazmi, ktoré by smerovali v neprospech obvineného. Obhajca Viliama M. Igor Cibula označil dnešný rozsudok za spravodlivý a zákonný, prokuratúra sa k nemu nevyjadrila.

K vražde Jozefa Gudábu došlo v marci 2003 v záhradkárskej oblasti pri obci Bojná neďaleko Topoľčian. Viliam M. mal podľa obvinenia po predchádzajúcej hádke postreliť Gudábu do brucha. Následne mal Karol Mello, ktorý sa v súčasnosti nachádza v Belize, streliť obeti do hlavy. Potom bolo telo poškodeného pochované do provizórneho hrobu, kde bolo vo februári 2011 objavené.  

Po dnešnom odchode Viliama M. zo súdu už pred budovou väznice na neho čakali policajti. Predviedli ho na výsluch v prípade výbuchu v topoľčianskej firme Euromont z augusta 2009. Táto kauza je poslednou, v ktorej Viliam M. čelí obvineniu. Pri explózii v topoľčianskej firme prišla jedna osoba o život, viaceré utrpeli zranenia.

Viliam M. čelil pred časom obvineniam z viacerých trestných činov. V priebehu roka 2013 ho oslobodili v prípade vraždy jeho synovca Jozefa i v prípade krádeže peňazí z nitrianskej pobočky VÚB, ku ktorej došlo v roku 1996. Zbavený bol aj obvinenia v kauze vraždy Petra Čongrádyho.