Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

DAB v Nitre uvedie v novej divadelnej sezóne deväť premiér

Na snímke zľava herečka Daniela Kuffelová, herec Juraj Hrčka, riaditeľ divadla Ján Greššo a dramaturg Svetozár Sprušanský počas tlačovej konferencie pred otvorením novej sezóny Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre 7. septembra 2015. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na svoje si prídu milovníci komédií, divadelnej klasiky, inscenácií so silným príbehom i abstraktného divadla.


Nitra 7. septembra (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvedie v sezóne 2015/2016 rekordný počet premiér. Celkovo je pre divákov pripravených deväť premiérových a žánrovo rozmanitých titulov. Podľa slov riaditeľa DAB Jána Grešša si prídu na svoje milovníci komédií, divadelnej klasiky, inscenácií so silným príbehom i abstraktného divadla.

„Nepamätám sa na takúto bohatú sezónu. Naozaj sme sa snažili, aby v nej boli rôznorodé žánre. Je tam dominancia komediálnych titulov, ale neodpustili sme si ani tituly, ktoré by chceli po formálnej stránke ponúknuť aj iný pohľad na divadlo a svet a tematicky riešia otázky a problémy súčasníka tak, ako ich vidia nielen autori, ale ako ich vidíme aj my, samotní tvorcovia,“
povedal šéfdramaturg a umelecký šéf DAB Svetozár Sprušanský.

Prvá dvojpremiéra je naplánovaná už na 18. septembra, keď v priebehu jedného večera divadlo uvedie dve hry rakúskeho dramatika Ewalda Palmetshofera s názvom Hamlet je mŕtvy (Stav bez tiaže) a Faust je hladný a zabehla mu Grétka. Ide o projekt dvoch režisérov a dvoch samostatných inscenácií uvádzaných v jednom predstavení. Režisérom Hamleta je Svetozár Sprušanský a Fausta český režisér slovenského pôvodu Braňo Holíček.

„Obe hry majú v sebe také dva plusy. Po prvé, veľmi presne a veľmi neosvetovo hovoria o životnom pocite dnešného 20 až 30-ročného človeka. A okrem toho veľmi presne tlmočia všetky tie témy, ktorými žijeme. Od tém privátnych, prečo si rozumieme alebo nerozumieme v partnerských vzťahoch, až po témy, že sme sa ocitli v nejakej centrifúge civilizačného chaosu, kde si to svoje miesto musíme prácne vydobyť,“ uviedol o prvých premiérových tituloch Sprušanský.

Ako pripomenul, podstatnú časť nového repertoáru DAB budú tvoriť komédie, ktoré ponúknu pohľad do zákulisia divadla či situačný humor. „Iné budú viac historizujúce alebo vychádzajúce z klasických predlôh ako napríklad Scapinove šibalstvá od Moliéra. Ďalšie budú zo súčasnosti ako fínska komédia Panikári,“ povedal Sprušanský. Prvým komediálnym titulom bude hra Michaela Cooneyho s názvom Z rúčky do rúčky (Nájomníci pána Swana), napísaná v duchu modernej anglickej frašky s množstvom gagov. DAB ju v premiére uvedie 6. novembra. Súčasnú španielsku komédiu s prvkami psychothrilleru nazvanú Štyria v ringu (Grönholmova metóda) od Jordiho Galcerána uvedie DAB 27. novembra. Klasická Moliérova hra Scapinove šibalstvá bude mať premiéru vo Veľkej sále DAB 5. februára 2016. Problémom, ako byť správnym mužom, sa zaoberá komédia fínskeho dramatika Miku Myllyyahoa s názvom Panikári. DAB ju prvý raz uvedie 19. februára.

Dramatizáciu apokalyptického románu Leonida Leonova Pyramída v réžii ruského režiséra Jurija Kvjatkovského si budú môcť diváci pozrieť v premiére 15. apríla. Humorný i dojímavý príbeh autistického chlapca prinesie inscenácia Podivný prípad so psom od autorov Marka Haddona a Simona Stephensa. V Štúdiu DAB hru prvýkrát uvedú 10. júna 2016. V rámci Off projektu DAB uvedie 23. októbra tragikomédiu Búrlivá hra a v januári 2016 úsmevnú komédiu z pera Arnošta Goldflama Dámska šatňa.