Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska galéria predstaví nové diela na výstave Fokus

Na archívnej snímke výstava v Nitrianskej galérii. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Návštevníci výstavy uvidia diela umelcov, ktorých tvorba v zbierke galérie doteraz vôbec nebola zastúpená.

Nitra 7. júla (TASR) – Nitrianska galéria predstaví verejnosti diela, ktoré pribudli do jej zbierkového fondu za obdobie posledných dvoch rokov. Výstava s názvom Fokus bude sprístupnená 8. júla. Podľa organizátorov bude cielenou prezentáciou autorov mladšej a strednej generácie.

Návštevníci výstavy uvidia diela umelcov, ktorých tvorba v zbierke galérie doteraz vôbec nebola zastúpená. „Strategicky boli nákupy zamerané na posilnenie fondu grafiky dielami od umelcov Paľa Čejku a Tomáša Klepocha a fondu fotografie a iných médií od autorov Andrása Cséfalvayho a Lucie Papčovej. Pri nákupoch zbierkových predmetov sa odborne snažíme vytvárať reprezentatívnu kolekciu súčasného slovenského umenia, vďaka čomu fokus akvizičného záujmu korešponduje aj s vedecko-výskumnými úlohami Nitrianskej galérie,“ uviedla kurátorka výstavy Ľudmila Kasaj Poláčková.

Ako pripomenula, dôležitou odbornou úlohou Nitrianskej galérie je zbierať, uchovávať, prezentovať, odborne spravovať a ochraňovať kultúrne dedičstvo všetkých výtvarných disciplín vizuálneho umenia 20. a 21. storočia. „K nášmu modelu akvizičnej politiky sme dospeli na základe odbornej práce kurátorov a kustódov Nitrianskej galérie. Budovanie zbierky moderného a súčasného umenia je jedným z našich hlavných cieľov,“ skonštatovala Poláčková.