Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Slávnosti Nitra, milá Nitra ponúknu aj pohľady do histórie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súčasťou osláv bude aj množstvo koncertov, na ktorých sa predstavia kapely Vesna, NMN band, Hrdza či Korben Dallas.

Nitra 21. júna (TASR) – Prvý júlový víkend bude v Nitre patriť tradičným celomestským oslavám. Podujatie Nitra, milá Nitra ponúkne od 3. do 5. júla množstvo kultúrnych a spoločenských podujatí.

Ako pripomínajú organizátori, nitrianske slávnosti aj tento rok v sebe spoja duchovnú, historickú a spoločenskú líniu.

„Hlavným pilierom duchovnej dimenzie je tradičná Cyrilo-metodská národná púť na Svätoplukovom námestí. Slávnostnú svätú omšu bude celebrovať poznanský arcibiskup, metropolita a predseda Konferencie biskupov Poľska Stanislaw Gadecki. Dopĺňa ju každoročné putovanie po cyrilo-metodskej ceste či koncerty v katedrále Nitrianskeho hradu,“ uviedla Dagmar Bojdová z mestského úradu.

Súčasťou historickej línie slávností bude seminár venovaný dejinám divadiel v Nitre a jej okolí. Pripravený je tiež historický program Pocta Pribinovi, ktorý sa bude konať pod hradbami hradu. V programe osláv je i Hradný deň otvorených dverí, sprístupnené dvory v hornom meste a pripravené sú aj vystúpenia, výstavy, prednášky a tvorivé dielne.

„Nitrianske slávnosti sa pred niekoľkými rokmi stali súčasťou programovej ponuky Cyrilo-metodskej cesty, ktorá v tomto roku získala certifikát Rady Európy a zaradila sa medzi jej 45 kultúrnych ciest,“ pripomenula Bojdová.

Podstatnú časť slávností bude aj tento rok tvoriť množstvo spoločenských a kultúrnych podujatí. Okrem koncertov vážnej aj populárnej hudby to bude aj podujatie Literárna Nitra, divadelné predstavenia či rôzne výstavy.

„Už v piatok 2. júla sa bude konať vernisáž Bulharského kultúrneho inštitútu v Synagóge. Tam bude okrem dvoch výstav s témami hlaholiky sprístupnená aj výstava Slováckého muzea v Uherském Hradišti s názvom Cyrilometodský Velehrad. V Ponitrianskom múzeu si návštevníci zasa môžu pozrieť výstavu Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Počiatky kresťanstva na Slovensku či filatelistickú výstavu v Katedrále sv. Emeráma,“ povedala Bojdová.

Súčasťou osláv bude aj množstvo koncertov, na ktorých sa predstavia kapely Vesna, NMN band, Hrdza či Korben Dallas.

„Stále miesto na slávnostiach má aj festival Akademická Nitra. V rámci jej 42. ročníka vystúpia na Svätoplukovom námestí vysokoškolské súbory Zobor, Gymnik, Poľana, Trnavčan a Borinka. Divadla Andreja Bagara v Nitre zasa pripravilo hudobný galaprogram s názvom Skús veriť snom, ktorý je zostavený zo skladieb známych muzikálov, ktoré boli a sú v repertoári divadla. V premiére odznejú aj skladby z pripravovaného muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť,“
doplnila Bojdová.