Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Kvantum ponúkne výtvarné diela, interaktívne inštalácie i diskusie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Festival Kvantum 2023 predstaví rozmanitý program vrátane výtvarných diel, interaktívnych inštalácií, hudobných vystúpení, diskusií a divadelných predstavení pre deti.

Topoľčany 24. mája (TASR) – Program zameraný na aktuálne globálne výzvy prostredníctvom multidisciplinárneho dialógu medzi umením, vedou, technológiou a filozofiou ponúkne festival Kvantum 2023. Druhý ročník inovatívneho festivalu sa uskutoční v sobotu 24. júna v kultúrnom centre Pažite, ktoré sa nachádza v bývalom salaši na lúke pod Topoľčianskym hradom, informovala Zuzana Novotová Godálová z Nástupišťa 1-12, ktoré je organizátorom a zriaďovateľom centra Pažite.

Festival Kvantum 2023 predstaví rozmanitý program vrátane výtvarných diel, interaktívnych inštalácií, hudobných vystúpení, diskusií a divadelných predstavení pre deti. Pre návštevníkov je pripravená zmes enviroumenia, ekopunku, urbansoundu či technofilozofie. Medzi vizuálnymi umelcami, ktorí sa zúčastnia na festivale, sú Rado van Šenšel (SK), Roman Gavryliuk (UA), Martin Simpson (USA), Nano VJs (SK), Tomáš Moravanský (SK), Liz von Graevenitz (UK). Hudobný program zahŕňa vystúpenia skupín a telies Miro Tóth a Dystopic Requiem Quartet (SK, CZ), Sunswept Sunday (DE), Photosynthesis (UA, USA), Kone a prase (CZ), FOM (SK) a Milo (SK).

Sprievodný program festivalu obsahuje divadelné predstavenie pre deti Neva Divadlo: Kompost Story, participatívny výtvarný workshop v anglickom jazyku s Liz von Graevenitz, keramické a výtvarné dielne pre deti aj dospelých, linorytový workshop.

Multidisciplinárne centrum pre súčasnosť Pažite je zamerané na vytvorenie priestoru pre dialóg o aktuálnych kultúrnych, spoločenských a vedeckých témach na geografickej a kultúrnej periférii, v priestoroch bývalého salaša na lúke pod Topoľčianskym hradom. Súčasne slúži ako prírodná galéria súčasného umenia.