Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Nitriansky kraj

Levice budú hospodáriť s rozpočtom viac ako 22,3 mil. eur

Erb mesta Levice Foto: Heraldický register

Vyššie bežné príjmy bude mať v roku 2016 aj zo zvýšenia niektorých sadzieb dane z nehnuteľností, kde sa zvyšujú sadzby o 7,3 % pri niektorých druhoch pozemkov a o 7,4 % pri niektorých druhoch stavieb.

Levice 15. decembra (TASR) – Mesto Levice bude v roku 2016 hospodáriť s rozpočtom vo výške 22,322 milióna eur. Vyrovnaný rozpočet schválili poslanci Mestského zastupiteľstva v Leviciach. V príjmovej časti rozpočtu sa očakáva vyšší výnos dane z príjmov pre samosprávy, ktorý sa zvyšuje na 70 %, informoval zástupca primátora Ján Krtík. Návrh štátneho rozpočtu a rozpočtov verejnej správy predpokladá nárast tohto najdôležitejšieho príjmu obcí v roku 2016 o 9,13 %. Aktuálny odhad pre Levice je vo výške 9,3 milióna eur, čo je nárast oproti roku 2015 o 700.000 eur.

Vyššie bežné príjmy bude mať mesto v roku 2016 aj zo zvýšenia niektorých sadzieb dane z nehnuteľností, kde sa zvyšujú sadzby o 7,3 % pri niektorých druhoch pozemkov a o 7,4 % pri niektorých druhoch stavieb. Zvyšovanie daní sa netýka stavieb na bývanie. Daň za psa zostáva na rovnakej úrovni. Novinkou je oslobodenie od dane za psa počas 24 mesiacov, ak občan získa psa z karanténnej stanice alebo útulku.

Vo výdavkovej časti rozpočtu sú jednou z priorít budúceho roka komunikácie. Na opravu a rekonštrukciu vybraných desatich ulíc poslanci schválili model financovania, maximálny limit bol zvýšený na 2,2 milióna eur. „Okrem toho budeme realizovať kruhový objazd na križovatke ulíc Kpt. Nálepku a Ludanská, prepojovacia cesta Marxova – Červenej armády, Tatranská ulica. Sú pripravené zdroje na odkúpenie pozemkov pre vybudovanie parkoviska na sídlisku Rybníky 5. Na rekonštrukciu jazierka v Parku M. R. Štefánika je vyhradených 32.600 eur. S cieľom zefektívniť činnosť úradu a mestských organizácií rozpočet počíta s ich auditom vo výške maximálne 12.000 eur,“ informoval Krtík. Dotácie na verejno-prospešné účely a dotácie na vrcholový šport dospelých sa v oboch prípadoch zvyšujú zo 60.000 na 70.000 eur. Zvýšia sa aj prostriedky na propagáciu mesta, podporu cestovného ruchu, cezhraničnú spoluprácu.

Na sídlisku Vinohrady by mal v budúcom roku pribudnúť nový športovo-relaxačný areál v hodnote 100.000 eur. Vzhľadom na očakávané výzvy počíta rozpočet mesta s generelom cyklistickej dopravy. „Pripravujeme podklady pre rekonštrukciu škôlok i revitalizáciu vnútroblokov,“ skonštatoval viceprimátor. V budúcom roku si mesto pripomenie 860. výročie prvej písomnej zmienky. Tomuto výročiu bude venovaných niekoľko podujatí. Schválený rozpočet mesta podľa Krtíka podporuje jeho rozvoj vo všetkých základných funkciách.