Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Nitriansky kraj

Levice plánujú rekonštruovať cesty cez PPP projekty

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Takto realizované projekty majú podľa radnice viaceré výhody.


Levice 5. novembra (TASR) - Mesto Levice plánuje v budúcnosti využiť pri rekonštrukcii svojich komunikácií verejno-súkromné partnerstvá. Ako sa uvádza v materiáli, ktorý už schválili aj mestskí poslanci, radnica pri svojom návrhu vychádza z pozitívnych skúseností z takzvaných PPP projektov z iných miest, napríklad z Košíc, Popradu či Banskej Bystrice.

Podľa modelu, o ktorom rokovalo mestské zastupiteľstvo, by investičné akcie pri opravách ciest realizoval dodávateľ stavebných prác, s ktorým by pri projekte spolupracovala spolufinancujúca inštitúcia. Tej by následne mesto po odovzdaní diela splácalo vyčíslené náklady.

Takto realizované projekty majú podľa radnice viaceré výhody. „Je to 10 a viac rokov trvajúca záruka. Počas nej odpadajú investorovi náklady na stavebnú údržbu komunikácií. Celú akciu preinvestuje zhotoviteľ, počas splácania bude rovnomerná zaťaženosť rozpočtu, cestná infraštruktúra bude jednorazovo obnovená a je tu záruka, že na súťaži sa budú môcť zúčastniť iba firmy schopné naplniť kvalitatívne požiadavky mesta,“ uvádza sa v materiáli, ktorý vypracovalo mesto. Podľa radnice by sa formou PPP projektov mala opraviť Dopravná a Hlboká ulica, Námestie hrdinov a ulice Ľ. Štúra, kpt. Nálepku a Koháryho. Doba splácania by mala byť 10 rokov.

„Predpokladaná hodnota opráv a rekonštrukcií vytypovaných komunikácií vrátane financovania bola stanovená na základe odbornej prehliadky. Pri dobe splácania 120 mesiacov je stanovená na 1.799.982 eur s výškou mesačnej splátky 15.000 eur,“ informoval magistrát.