Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Pri príležitosti výročia oslobodenia Levíc si uctili padlých hrdinov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Ladislav Vallach

Oslobodenie Levíc je jedna z najvýznamnejších udalostí v 860-ročnej histórii mesta.

Levice 20. decembra (TASR) - Oslobodenie Levíc je jedna z najvýznamnejších udalostí v 860-ročnej histórii mesta. Povedal to dnes zástupca primátora Levíc Ján Krtík počas spomienky na 72. výročie oslobodenia mesta.

Krtík vzdal hold hrdinom, ktorí obetovali svoje životy, aby ukončili najstrašnejší boj v dejinách ľudstva, rozpútaný druhou svetovou vojnou. "Čas ubieha naozaj veľmi rýchlo. Oslobodenie Levíc je jedna z najvýznamnejších udalostí v 860-ročnej histórii mesta. My si s veľkou úctou a hrdosťou každý rok pripomíname toto významné výročie, pretože oslobodenie Levíc z fašistickej nadvlády naozaj prinieslo obyvateľom úľavu," vyjadril sa zástupca primátora.

"Treba sa retrospektívne obzrieť dozadu, kedy bolo mesto Levice oslobodené, a čo sa od tých čias uskutočnilo. V prvom rade treba povedať, že bol na našom území zabezpečený mier, že sme budovali našu skutočne rozvrátenú republiku a vybudovali sme z nej krásnu modernú krajinu. Ľudia tu žijú šťastne a takto to musí pretrvať ďalej," povedal predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Leviciach Ján Hamar. Podľa jeho slov je práve toto odkaz tých, ktorí položili životy za naše slobody.

Podľa Krtíka mesto prinieslo počas druhej svetovej vojny veľkú obeť, jednak ľudskými osudmi, ale aj veľkými škodami na majetkoch. "Preto si myslíme, že je vhodné a dôstojné, si toto výročie každoročne pripomínať," ukončil zástupca primátora.

Spomienka sa konala za účasti predstaviteľov štátnych a samosprávnych orgánov mesta, okresu Levice, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, zástupcov politických strán a hnutí, ale i žiakov zo základných škôl.