Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Nitriansky kraj

Levický primátor i mestskí poslanci sa riadia novým etickým kódexom

Erb mesta Levice, archívna snímka. Foto: Heraldický register

Jeho znenie schválili mestskí poslanci na svojom ostatnom rokovaní 29. októbra. Pravidlá, podľa ktorých sa má primátor mesta i poslanci riadiť, vychádzajú z právneho rámca Rady Európy pre boj s korupciou.

Levice 4. novembra (TASR) – Volení predstavitelia mesta Levice sa budú pri výkone svojich mandátov riadiť novým etickým kódexom. Jeho znenie schválili mestskí poslanci na svojom ostatnom rokovaní 29. októbra. Pravidlá, podľa ktorých sa má primátor mesta i poslanci riadiť, vychádzajú z právneho rámca Rady Európy pre boj s korupciou. „Definuje základné etické princípy a štandardy správania a konania, ktoré pri výkone funkcie občania očakávajú od poslanca mestského zastupiteľstva a primátora mesta Levice,“ uvádza sa v dôvodovej správe k etickému kódexu.

Ten prikazuje voleným predstaviteľom Levíc slúžiť právu a verejnému záujmu, konať zodpovedne, nestranne a s ochotou zodpovedať sa za svoje rozhodnutia a konanie. Schválením kódexu zároveň prisľúbili, že nebudú zneužívať svoju funkciu a privilégiá mandátu priamo alebo nepriamo na plnenie svojich osobných záujmov. Poslanci i primátor mesta sa okrem iného zaviazali aj k zverejňovaniu svojich majetkových pomerov. Kódex im tiež zakazuje prijímanie akýchkoľvek darov, zneužívanie ich funkcií i informácií, ku ktorým sa počas trvania mandátu dostanú.

Volení predstavitelia Levíc sa svojím súhlasom s etickým kódexom zaviazali aj k tomu, že sa budú správať transparentne, nebudú sa brániť výkonu kontroly a vyhovejú požiadavkám občanov na zverejňovanie informácií, ktoré súvisia s ich mandátom a s činnosťou samosprávy. Zároveň deklarovali aj spoluprácu s médiami. „Primátor a poslanci v záujme napĺňania práva občanov na informácie, uvedomujúc si, že médiá sú dôležitým prvkom vzťahov k verejnosti, otvorene komunikujú so všetkými dostupnými médiami bez ohľadu na ich politické a názorové zameranie či na svoje osobné preferencie,“ uvádza sa v kódexe, v ktorom sa primátor a poslanci zaväzujú napríklad aj k férovej volebnej kampani, počas ktorej nebudú zneužívať mestské financie a majetok.