Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Levice pripravujú projekt výstavby kanalizácie na Ladislavovom dvore

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

V súčasnosti je na Ladislavovom dvore evidovaných 219 obyvateľov. Na odvádzanie splaškových odpadových vôd slúžia žumpy, ktoré sa pravidelne vyvážajú do mestskej čistiarne odpadových vôd.

Levice 26. októbra (TASR) – Mesto Levice pripravuje výstavbu kanalizácie na Ladislavovom dvore, obývanom rómskou komunitou. Peniaze na projekt s rozpočtom viac ako 380.000 eur chce radnica získať z fondov Európskej únie. O výstavbe kanalizácie s čerpacou stanicou budú rozhodovať mestskí poslanci na svojom rokovaní 28. októbra. Schvaľovať budú aj spolufinancovanie vo výške 18.648,23 eura.

Na Ladislavovom dvore mesto pred časom postavilo 40 sociálnych bytov určených marginalizovanej rómskej komunite. "Cieľom projektu je zvýšiť počet domácností tejto komunity, ktoré budú mať prístup k verejnej kanalizácii, čím sa zlepšia podmienky ich bývania," uvádza sa v materiáli, o ktorom bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo.

V súčasnosti je na Ladislavovom dvore evidovaných 219 obyvateľov. Na odvádzanie splaškových odpadových vôd slúžia žumpy, ktoré sa pravidelne vyvážajú do mestskej čistiarne odpadových vôd. "Objem žúmp je nedostatočný, vyžaduje častý vývoz, čo je ekonomicky neefektívne. V roku 2020 stál vývoz žúmp 17.537 eur. Realizáciou projektu sa tak ročne ušetrí približne 17.600 eur, zabráni sa úniku znečisťujúcich látok do podzemných vôd a zlepšia sa podmienky bývania pre rómsku aj nerómsku komunitu," informoval mestský úrad.