Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

V levickej nemocnici simulovali pôrod pacientky s koronavírusom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cieľom simulácie bolo všetko pripraviť a preveriť tak, ako v skutočnosti, uviedol primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia nemocnice AGEL Levice Gabriel Mančík.

Levice 25. augusta (TASR) – Zdravotníci v levickej nemocnici si vyskúšali simulovaný pôrod pacientky pozitívne testovanej na koronavírus. Zákrok bol vykonaný v takzvanej červenej covidovej zóne nemocnice a v osobitne vyčlenenej pôrodnej sále.

Všetci lekári museli byť pri pôrode v ochranných oblekoch , rúško musela mať aj figurantka, ktorá znázorňovala úlohu rodičky. „Prísne sa dbalo na to, aby pri pôrode nedošlo k nakazeniu bábätka, lekárov a sestier. Cieľom simulácie bolo všetko pripraviť a preveriť tak, ako v skutočnosti,“ uviedol primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia nemocnice AGEL Levice Gabriel Mančík.

Podľa jeho slov sa v priebehu fiktívneho pôrodu ukázalo, že lekári sú teoreticky pripravení, prax však môže priniesť rôzne komplikácie. „Zvlášť oblasť gynekológie a hlavne správanie rodičiek býva veľmi emotívne a nevyspytateľné. Taktiež možné medicínske komplikácie spojené s plánovanou kontrolou alebo s príchodom bábätka na svet u pozitívnej pacientky na COVID-19 môžu priniesť nepredpokladané situácie. Celú simulovanú situáciu hodnotím veľmi pozitívne,“ skonštatoval Mančík.