Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Ľudia si môžu adoptovať kaplnku, aby pomohli pri obnove kalvárie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súčasťou revitalizácie má byť preto aj reštaurovanie reliéfov, rekonštrukcia Kaplnky Božieho hrobu s obnovou jej pôvodnej výzdoby.

Nitra 21. augusta (TASR) – Farnosť na nitrianskej kalvárii hľadá financie na komplexnú obnovu krížovej cesty, kaplniek i farského Kostola Nanebovzatia Panny Márie. Podľa farského úradu sú jednotlivé kultúrne pamiatky v zlom stave a potrebujú akútnu pomoc.

Súčasťou revitalizácie má byť preto aj reštaurovanie reliéfov, rekonštrukcia Kaplnky Božieho hrobu s obnovou jej pôvodnej výzdoby. Novými prvkami bude osvetlenie kalvárskeho vršku a vytvorenie nového modlitebného miesta zasväteného Guadalupskej Panne Márii. „Projekt obnovy chceme realizovať v štyroch etapách, v ktorých máme ambíciu prinavrátiť krásu a dôstojnosť nitrianskej kalvárii. Cieľom je nielen záchrana, ale aj zveľadenie miesta, ktoré je dominantou Nitry i Nitrianskeho kraja,“ pripomína farský úrad.

Pri obnove kalvárie môžu pomôcť aj verejnosť a firmy prostredníctvom sponzorských darov. Okrem priamej finančnej pomoci môžu ľudia pomôcť nazhromaždiť potrebné financie aj kúpou rôznych reklamných predmetov. Môžu si tiež adoptovať niektorú z kaplniek krížovej cesty a stať sa jej donorom.

Kalvária je jedným zo siedmich vrškov, na ktorých stojí Nitra. Na úpätí kalvárie stojí kostol postavený koncom 15. storočia. Počas 16. a 17. storočia sa stal terčom viacerých útokov protestantských vojsk. Veriaci ho však vždy znovu opravili. V druhej polovici 17. storočia začali mariánsky vršok zdobiť zastavenia krížovej cesty, ktorá bola jednou z najstarších na Slovensku.