Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Na trojdňových majstrovstvách sa zišli najlepší hasiči z celej SR

42. ročník Majstrovstiev Slovenskej republiky v hasičskom športe za účasti 160 profesionálnych a dobrovoľných hasičov v kategóriách muži, dorast a ženy v priestoroch hasičskej stanice OR HaZZ v Nitre 24. júna 2014. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tento rok sa popri profesionáloch po prvý raz zúčastňujú aj dobrovoľníci v kategóriách dorast a ženy.

Nitra 24. júna (TASR) – V Nitre sa dnes začali trojdňové Majstrovstvá Slovenskej republiky v hasičskom športe. Na ich 42. ročníku sa zúčastňuje 160 športovcov z celého Slovenska. Jednotlivé tímy sa na majstrovstvá museli kvalifikovať z okresných a krajských kôl. Tento rok sa popri profesionáloch po prvý raz zúčastňujú aj dobrovoľníci v kategóriách dorast a ženy.

Šampionát sa dnes začal prvou súťažnou disciplínou, ktorou je výstup do štvrtého podlažia cvičnej veže. Hasiči čo najvyššou rýchlosťou prekonávajú výšku takmer 11 metrov. „Zajtra, 25. júna, pokračujeme dvomi disciplínami. Jednou z nich je beh na sto metrov cez prekážky a štafeta štyrikrát sto metrov. Posledný deň, teda vo štvrtok 26. júna, sa končí požiarnym útokom, ktorý je považovaný za kráľovskú disciplínu hasičských športov,“ uviedla Zuzana Farkašová z komunikačného a organizačného oddelenia Prezídia hasičského a záchranného zboru SR (HaZZ).

Hasičský šport je súčasťou fyzickej prípravy príslušníkov HaZZ. Jeho disciplíny preto rozvíjajú základné zručnosti, ktoré musí ovládať každý hasič. „Všetci máme športového ducha. Hasiči si takto kontrolujú aj svoju zdatnosť, pretože pri zásahoch musia byť v dobrej fyzickej kondícii. Okrem toho ich šport udržuje aj v dobrej psychickej kondícii, ktorú v zložitých situáciách určite takisto potrebujú,“ dodala Farkašová.

Fotogaléria: Majstrovstvá SR v hasičskom športe