Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

MALÉ VOZOKANY: Obec starne, mladých majú prilákať nájomné byty

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

V obci s 278 obyvateľmi je čoraz viac seniorov, pretože mladí odchádzajú žiť a pracovať do miest alebo väčších dedín.

Malé Vozokany 3. októbra (TASR) – Naštartovať rozvoj obce a vytvoriť čo najlepšie podmienky pre mladé rodiny chce starostka Malých Vozokán Jana Ďurčeková. V obci s 278 obyvateľmi je čoraz viac seniorov, pretože mladí odchádzajú žiť a pracovať do miest alebo väčších dedín. "Obec je prestarnutá a je tu vysoká úmrtnosť. Musíme situáciu zastabilizovať. Preto pripravujeme viaceré kroky, ktoré by mali mladých ľudí udržať v obci, prípadne sem prilákať rodiny aj z okolia," hovorí Ďurčeková.

Jedným z takýchto opatrení má byť výstavba nových nájomných bytov. Okrem výhodnej formy bývania budú podľa starostky atraktívne aj ich umiestnením do priestoru parku, neďaleko barokového kaštieľa. "Budú v krásnom prostredí plnom zelene. Podľa nášho predbežného prieskum je záujem o bývanie v týchto bytoch už dnes veľký. Momentálne plánujeme výstavbu deviatich bytových jednotiek. Z nich bude šesť dvojizbových a tri jednoizbové," priblížila starostka.

Podľa jej ďalších slov obec okrem toho plánuje budovať aj detské ihriská a pripravuje aj modernizáciu materskej školy, ktorá by sa mala zrekonštruovať a zatepliť. "Projekt, ktorý sme podávali na opravu škôlky, nám, žiaľ, neprešiel, ale určite sa budeme pokúšať získať zdroje aj v budúcnosti. Škôlka je na veľmi peknom mieste s veľkým areálom, jej technický stav si však vyžaduje neustále menšie opravy a údržbu," skonštatovala Ďurčeková. Materskú školu v Malých Vozokanoch momentálne navštevuje osem až deväť detí. Pri takomto malom počte detí je jej financovanie veľmi ťažké. Obec však o škôlku v žiadnom prípade nechce prísť. "Pri našej snahe pritiahnuť mladých ľudí a rodiny s deťmi by to nemalo žiadnu logiku, aj keď musíme škôlku dotovať. Ročná prevádzka nám vychádza na 26.000 eur a podľa normatívov dostávame 18.000 eur. To znamená, že 8000 eur musíme doplatiť z nášho rozpočtu. Napriek tomu materskú školu určite zachováme a budeme hľadať možnosti, ako nájsť zdroje na jej opravu a modernizáciu," dodala Ďurčeková.

Po najstarších roľníkoch ostala v obci vzácna venuša

Pod názvom Wezeken sa v roku 1209 po prvýkrát spomína obec Malé Vozokany v okrese Zlaté Moravce. Prvá písomná zmienka je z čias panovania Ondreja II., kedy dedinka patrila opátstvu vo Svätom Beňadiku a Nitrianskej kapitule. Územie obce však bolo osídlené už dávno predtým, jeho najstaršie stopy pochádzajú z obdobia neolitu, teda mladšej doby kamennej, kedy bolo Požitavie pomerne husto osídlené prvými roľníkmi. Práve z týchto čias pochádza aj unikátny archeologický nález, ktorý bol objavený práve v Malých Vozokanoch. Ide o hlinenú venušu, ktorá je podľa odborníkov mimoriadne vzácna. Je považovaná za jednu z najrealistickejších a najpôsobivejšia neolitických plastík ženy nájdených na Slovensku. Kultúrne patrí do obdobia takzvanej želiezovskej kultúry a vznikla niekedy v piatom tisícročí pred Kristom.

Na vzácne archeologické nálezy je bohaté aj okolie Malých Vozokán. Iba necelých šesť kilometrov od obce, v Čiernych Kľačanoch, bol nájdený iný vzácny a známy predmet. Je ním slávna byzantská pyxida zo 4. storočia zhotovená zo slonoviny a nájdená v hrobe z 10. storočia. Mnohí nadšenci ju spájajú s našimi najstaršími národnými dejinami, konkrétne s príchodom svätých Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.

V priebehu storočí patrili Malé Vozokany viacerým zemepánom. Novoveké dejiny obce sú však podľa slov starostky Jany Ďurčekovej spojené predovšetkým s rodom Botkovcov, ktorých miestni obyvatelia nazývali aj Boťkovci. "Bol to posledný rod, ktorý tu pôsobil od 19. až do 20. storočia. V roku 1847 odkúpili tunajší kaštieľ od rodiny Bacskádyovcov. Zrenovovali ho a dali vysadiť v jeho okolí park. V roku 1904 dala táto rodina postaviť talianskym staviteľom druhý, horný kaštieľ. Šlo o dvojpodlažnú budovu s nárožnými vežami v slohu francúzskeho baroka zo 17. storočia. V tomto roku bola na miestnom cintoríne postavená aj rodinná hrobka. Je v nej pochovaných šesť členov rodiny. Boťkovci neskôr odišli do Rakúska. Posledným členom rodu bol Teodor von Botka de Széplak et Szánto, ktorý venoval obci 105 obrazov z vlastnej tvorby. Na portrétoch zo začiatku 20. storočia sú prevažne obyvatelia obce alebo zamestnanci na panstve Botkovcov," hovorí Ďurčeková.

Malé Vozokany boli v minulosti služobníckou obcou. Tak ako aj mnohé iné dedinky v ich okolí, vďačia údajne za svoj názov činnosti, ktorá bola pre ich obyvateľov typická. Malo ísť o povozníctvo a výrobu vozov, podobne ako v neďalekej obci Veľké Vozokany. Neskôr sa Malé Vozokany stali typickou roľníckou dedinkou. "Dnes už ani toto neplatí, pretože poľnohospodárske družstvo zaniklo a s ním aj táto tradícia. Väčšina obyvateľov obce dnes za prácou dochádza do neďalekých Mochoviec, Tlmáč, Vrábeľ, Zlatých Moraviec či Nitry," dodáva Ďurčeková.

V zrekonštruovanom kaštieli má vzniknúť kultúrne centrum obce

Kultúrne centrum, galériu i vínny archív by chcela zriadiť obec Malé Vozokany v starobylom kaštieli, ktorý v roku 1710 dala postaviť Tekovská župa pre podžupana a šľachtica Pavla Bacskádyho. Baroková stavba bola počas svojej existencie viackrát prestavaná. V súčasnosti je však v zlom stave a potrebuje komplexnú rekonštrukciu. S opravou jednopodlažnej dvojtraktovej budovy začala obec už pred dvoma rokmi. Aj napriek tomu je však ukončenie obnovy historickej stavby v nedohľadne.

"Chceme tam opraviť pivnicu, schodisko, arkádovú chodbu. Potrebné sú práce v interiéri, ale aj exteriéri kaštieľa. V minulosti sme sa zapojili do programu Obnovme si svoj dom a boli sme úspešní aj pri niektorých ďalších projektoch. Doteraz bolo v kaštieli preinvestovaných približne 150.000 eur. Podľa môjho odhadu by sme však na dokončenie celkovej rekonštrukcie potrebovali ešte približne dva milióny eur," hovorí starostka Malých Vozokán Jana Ďurčeková.

Obec sa snažila získať ďalšie peniaze na obnovu kaštieľa aj tento rok. Sumu 30.000 eur, určenú na opravu pivničných priestorov, sa však získať nepodarilo. "Určite sa budeme pokúšať získať nejaké ďalšie zdroje. Doteraz sa v podstate podarilo opraviť strechu a hrubé murivo na stenách, takže práce je tam ešte veľmi veľa," vysvetlila Ďurčeková. V prípade, že sa obci podarí postupne kaštieľ opraviť, mal by byť podľa starostky kultúrnym centrom Malých Vozokán. Okrem organizovania rôznych spoločenských udalostí by v pivnici mala vzniknúť vinotéka a v podkroví izby ubytovacie zariadenie. "Chceli by sme ho využiť aj ako galériu, v ktorej by sme vystavili viac ako sto obrazov, ktoré obci daroval posledný člen šľachtickej rodiny Botkovcov, ktorej kaštieľ patril. Ide o portréty zo začiatku 20. storočia, na ktorých sú vyobrazení prevažne obyvatelia obce alebo zamestnanci na panstve Botkovcov. Okrem umeleckej ceny majú preto určite aj veľkú národopisnú hodnotu. Ďalšou umeleckou expozíciou by mohla byť výstava tvorby nášho rodáka a dnes už pražského fotografa Tóna Stana," dodala Ďurčeková.

Okolie obce ponúka výlety do prírody, za históriou i vínom

Príjemné prechádzky a zaujímavé cyklistické túry ponúka obec Malé Vozokany v okrese Zlaté Moravce. Nachádza sa v najsevernejšom výbežku Podunajskej nížiny, ležiacom medzi Tribečským pohorím a Pohronským Inovcom. Zvlnený terén, pahorky porastené agátovými lesmi a polia pretínajú tri cyklistické cesty, z ktorých dve sa pretínajú práve v Malých Vozokanoch. "Našou výhodou je, že obec je mimo frekventovaných hlavných ťahov, ale aj tak je z nej všade blízko. Sme výborná križovatka, z ktorej sa dá vyraziť na Nitru, na Mochovce, do Tlmáč, na Vráble alebo do Zlatých Moraviec. Všade sa dá dostať veľmi rýchlo. Autom je človek za 15 minút v Nitre alebo v Zlatých Moravciach. Veľa zaujímavých lokalít je, samozrejme, aj kúsok od Malých Vozokán," hovorí starostka obce Jana Ďurčeková.

Cyklotrasou a náučným chodníkom Požitavie a Širočina sa turisti dostanú do štyri kilometre vzdialeného Arboréta vo Vieske nad Žitavou. Tu sa začína ďalší značený náučný chodník, ktorý návštevníkov prevedie po unikátnych zbierkach stredoeurópskych i exotických drevín a rastlín, ktoré začal zbierať ešte v 19. storočí gróf a učenec Štefan Ambrózy. Okrem záhonov rôznych kvetov si môžu návštevníci Arboréta pozrieť dendroexpozície s východoázijskými, kórejskými i severoamerickými drevinami. "Je to naozaj veľmi krásny a zaujímavý výlet, ktorý odporúčam každému," hovorí starostka Malých Vozokán.

Iba kúsok za obcou sa nachádza ďalšie významné miesto, ktoré je častým cieľom turistov. Je ním známy bronzový lev, ktorý dlhé stáročia pripomínal veľké víťazstvo uhorského vojska nad Turkami. "Bohužiaľ, dnes tam stojí iba podstavec, pretože pred dvomi rokmi vandali sochu zhodili a poškodili karbobrúskou. Dnes čaká na reštaurovanie," vysvetľuje Ďurčeková. Okrem podstavca sochy tak dnes pripomína významné víťazstvo iba informačná tabuľa. K bitke medzi rabujúcim tureckým vojskom pod vedením ostrihomského bega Kara Mustafu a oddielmi Adama Forgáča a Ladislava, Gašpara, Františka a Tomáša Esterházyovcov došlo na poli medzi Malými a Veľkými Vozokanmi v auguste 1652. Početne oveľa slabšiemu vojsku uhorských šľachticov sa podarilo zvíťaziť a stovky tureckých vojakov zabiť. Bitku mali rozhodnúť práve obyvatelia okolitých obcí, ktorí Turkov napadli vidlami a cepmi. Svoj život však v boji položili aj všetci štyria Esterházyovci.

Rôznych zaujímavých miest, nielen historických, ale aj s krásnou prírodou je podľa Ďurčekovej v okolí Malých Vozokán veľa. Okrem náučných chodníkov Arborétum a Požitavie a Širočina sa môžu milovníci dobrého vína vydať aj na Vínnu trasu mikroregiónu, ktorá spája obce Nevidzany, Malé a Veľké Vozokany, Čierne Kľačany a Nemčiňany. "A veľmi ma teší, že spolu s rozvojom turizmu začínajú ožívať aj naše tradície. Postupne sa u nás rozbieha folklórny súbor, ktorí založili dobrovoľníci. Skutočne pracujú, nacvičujú, sú hudobne nadaní, vedia spievať, tancovať, takže je možné že v budúcnosti sa preslávime aj takýmto spôsobom. Teraz práve riešim projekt na podporu kultúry z Nitrianskeho samosprávneho kraja. Ak bude úspešný, chcela by som sa pokúsiť zabezpečiť pre tento súbor nejaké kroje," povedala Ďurčeková.

Obec hospodári bez dlhov, pripravuje investície

S prípravou viacerých veľkých investícií začali v obci Malé Vozokany v okrese Zlaté Moravce. Dobrá ekonomická kondícia obce a nulový dlh dovoľujú starostke Jane Ďurčekovej plánovať výstavbu komunikácií i budovanie zariadenia pre seniorov. Obec hospodári s ročným rozpočtom približne 120.000 eur. Podľa Ďurčekovej to nie je veľa, ak sa však podarí získať mimorozpočtové zdroje z rôznych podporných fondov, pripravené investície sa budú dať zrealizovať. "Momentálne sme, ako jedna z mála obcí bez dlhov. Posledné podlžnosti sme vyrovnali v máji a teraz máme čisté konto. To znamená, že sa nám trošku uvoľnili ruky, pokiaľ ide o spolufinancovanie projektov," povedala Ďurčeková.

Podľa jej slov bude potrebné čo najskôr vybudovať v dedine chodníky, predovšetkým v smere na susedný Červený Hrádok, kam chodia deti do základnej školy. "Nie je to ďaleko, od stredu dediny je to okolo 700 metrov. Cesta tu je úzka a bez chodníka to je katastrofa. Pre bezpečnosť detí je táto investícia veľmi dôležitá. Pokiaľ by sme chceli urobiť chodníky na všetkých uliciach, tak odhadujem celkové náklady na približne 200.000 eur," uviedla starostka.

K ďalším veľkým investíciám, ktoré musí obec pripravovať postupne, patrí výstavba zariadenia pre seniorov. Podľa Ďurčekovej sú Malé Vozokany obec s vysokým podielom obyvateľov v dôchodkovom veku. "Určite si zaslúžia, aby sme im poskytovali aj potrebné služby. Problémom je, že nemáme svoj vlastný pozemok. Preto sme museli najskôr začať s majetkovo-právnym usporiadaním parciel patriacich súkromným vlastníkom a to je veľmi náročné. Bolo nutné zisťovať desiatky vlastníkov pôdy, vstupovať do dedičských konaní a podobne," vysvetľuje Ďurčeková. Odhadnúť začiatok výstavby zariadenia pre seniorov podľa nej momentálne nie je možné, pretože po získaní pozemkov bude nutné nájsť ešte zdroje na financovanie výstavby. "Určite však v týchto snahách budem pokračovať, pretože starých ľudí máme veľa a záujem o služby pre seniorov je veľký. Okrem toho by v takomto zariadení mohli vzniknúť aj nejaké pracovné miesta pre zdravotnícky personál alebo opatrovateľov," dodala Ďurčeková.