Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Aktivisti spísali petíciu proti výrubu stromov nad Mariankou

Starosta Marianky uviedol, že s petíciou súhlasí, no obec nemá kompetencie v takýchto prípadoch zasiahnuť.

Bratislava/Marianka 19. marca (TASR) – V Marianke spustili petíciu proti výrubu lesa nad Partizánskou ulicou, ku ktorému prišlo minulý týždeň. Signatári petície pod názvom Ochráňme Sväté údolie a lesy v Marianke sa obracajú na starostu obce Radovana Juriku, aby zabránil výrubu drevín na všetkých pozemkoch v katastri Marianky, na ktorých nebolo vydané stavebné povolenie, alebo na nich nestojí právoplatne skolaudovaná stavba.

V prípade, ak majiteľ pozemku požiada o výrub, aktivisti žiadajú, aby zabezpečil vypracovanie podrobného odborného posúdenia vplyvu výrubu na ekologickú stabilitu územia. Iniciátori petície z Občianskeho združenia (OZ) Panský les takisto vyzývajú starostu Marianky, aby zabránil vjazdu nákladných vozidiel do Svätého údolia pri Marianke, pretože, ako upozorňujú, most pri Svätej studni s nosnosťou päť ton pravidelne ničia nákladné vozidlá s hmotnosťou až do 27 ton. K dnešnému dňu vyzbieralo OZ viac ako 400 podpisov.

Starosta Marianky pre TASR uviedol, že s petíciou súhlasí, no obec nemá kompetencie v takýchto prípadoch zasiahnuť. Upozornil na možnosť výrubu, ktorá vzniká na základe novely zákona o ochrane prírody. "Podľa novely môže od 1. januára majiteľ pozemku za hranicami zastavaného územia obce uskutočniť výrub bez súhlasu orgánu ochrany prírody, ak ide o výrub drevín s obvodom kmeňa do 80 cm. Táto podmienka bola v tomto konkrétnom prípade splnená," informoval Jurika.

Sám však kritizuje uvoľnenie zákonných podmienok o výrube stromov, považuje ho za nešťastné. "Petícia by aj preto v tomto prípade nemala smerovať na obec, ale skôr na zákonodarcov," uviedol starosta.