Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Mestu Nitra komplikujú život neplatiči

Magistrát sa už niekoľko rokov snaží podlžnosti od firiem a obyvateľov mesta vymáhať, celkový súčet nedoplatkov je však stále vysoký.

Nitra 4. mája (TASR) – Na niekoľkomiliónové sumy sa vyšplhali pohľadávky nitrianskej radnice voči neplatičom, ktorí mestu dlhujú peniaze za rôzne poplatky a dane. Magistrát sa už niekoľko rokov snaží podlžnosti od firiem a obyvateľov mesta vymáhať, celkový súčet nedoplatkov je však stále vysoký. Podľa mestského poslanca Miloslava Hatalu je najhoršia situácia pri dani z nehnuteľnosti, kde sa pohľadávky mesta vyšplhali na sumu 2.600.000 eur. "Za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu sú dlhy na úrovni 1.200.000 eur, takže ten objem tých finančných prostriedkov je značný," skonštatoval.

Podľa slov zástupkyne prednostu mestského úradu Ivany Buranskej podniká mesto všetky dostupné právne kroky na to, aby svoje pohľadávky vymohlo. "Využívame všetky inštitúty, ktoré máme k dispozícii, aby sme situáciu riešili. Je to zriaďovanie záložných práv, blokovanie účtov, sme ústretoví aj pri splátkových kalendároch. Robíme všetko, čo sa dá. Zložitá je ale napríklad situácia pri dani z nehnuteľnosti, kde pri konkurzoch firiem často nemôžeme konať. Pri poplatkoch za komunálny odpad zasa komplikuje situáciu veľké množstvo drobných pohľadávok," vysvetlila.

Mesto už dlhší čas využíva služby súdnych exekútorov, ktorí podľa nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča nevymáhajú iba vysoké sumy. "Sme nútení využívať exekúcie aj pri nezaplatených sumách 14, 17 alebo 37 eur," povedal. Podľa Buranskej sa takýto postup mestu vypláca. "Pretože, keď zaplatenie dlhov vymáhalo mesto, občania to bagatelizovali. Pred exekútorom a hrozbou, že sa im dlžná suma zvýši o poplatky, majú ľudia oveľa väčší rešpekt," skonštatovala. Ako zdôraznila, vďaka aktívnemu prístupu sa mestu postupne darí objem pohľadávok znižovať. "Oproti minulým rokom nastal celkom slušný pokles. Keby nenastávali rôzne situácie, kedy pri vymáhaní dlhov nemôžeme konať, tak by bol ten výsledok veľmi slušný," skonštatovala Buranská.