Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Mesto Nové Zámky chce z karanténneho strediska vytvoriť kontaktný bod

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Krízové kontaktné centrum a karanténne zariadenie pre ľudí bez domova zriadilo mesto v apríli v čase mimoriadnej situácie vyvolanej pandémiou nového koronavírusu v areáli bývalého hotela Šport.

Nové Zámky 23. júla (TASR) – Mesto Nové Zámky plánuje zriadiť z karanténneho strediska na Sihoti terénny kontaktný bod pre občanov bez prístrešia. „Máme ambíciu naďalej ponúkať občanom bez domova možnosť hygieny, výmeny oblečenia, drobného občerstvenia, ako aj sociálne poradenstvo. Preto sa mesto uchádza o finančnú podporu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR na dotáciu regionálneho rozvoja subjektov územnej samosprávy,“ skonštatovala Denisa Felixová, vedúca odboru sociálnych vecí a školstva mestského úradu.

Krízové kontaktné centrum a karanténne zariadenie pre ľudí bez domova zriadilo mesto v apríli tohto roka v čase mimoriadnej situácie vyvolanej pandémiou nového koronavírusu v areáli bývalého hotela Šport. V lokalite, kde sa ľudia bez prístrešia aj predtým zdržiavali, postavili začiatkom mája príslušníci Ozbrojených síl SR dva veľké stany. Na Sihoti tak našlo útočisko približne 40 ľudí bez domova. Podľa Felixovej bol o služby krízového centra veľký záujem. „Prví návštevníci čakali v rade už pred otvorením, niektorí tu strávili aj väčšinu dňa a pomáhali pri údržbe okolia centra,“ povedala.

Krízové centrum mesto zriadilo a prevádzkuje v spolupráci s Komunitným centrom Kompas, o.z., s ďalšími šiestimi mimovládnymi organizáciami a najmä s dobrovoľníkmi. Na prevádzke centra sa bezodplatným zapožičaním mobiliáru a inými službami podieľa aj mestská príspevková organizácia Novovital. Súkromná spoločnosť poskytla odkázaným ľuďom bezodplatne počas šiestich týždňov spolu 1800 obedov. Podľa názoru zástupcov mesta je takáto forma spolupráce inovatívna a na Slovensku málo vídaná a samospráva by v nej chcela pokračovať aj v budúcnosti.