Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Mesto Vráble chce zriadiť tradičnú izbu, zháňa do nej exponáty

Na archívnej snímke fara v meste Vráble. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Expozícia bude slúžiť nám, našim deťom a všetkým budúcim generáciám, pripomenul referát kultúry a pamiatkovej starostlivosti mesta Vráble.

Vráble 25. apríla (TASR) – Mesto Vráble hľadá historické predmety, ktoré budú súčasťou novej expozície venovanej histórii regiónu. Tradičnú izbu chce radnica už čoskoro otvoriť v Stoličnom dome.

Momentálne sa obrátila s prosbou na obyvateľov mesta, aby pomohli zachovať históriu Vrábeľ. „Ak niekto má doma predmety, ktoré nechce vyhodiť pre ich historickú hodnotu a zároveň mu zaberajú miesto, môže ich priniesť. My sa o ne postaráme, svoje miesto nájdu v stálej mestskej expozícii,“ uviedla radnica.

Ako informoval mestský úrad, v pripravovanej tradičnej izbe zatiaľ chýba nábytok a ďalšie predmety. „Potrebujeme stoličky, stôl, skriňu, ale napríklad aj posteľné obliečky, kuchynské náradie, nástroje na prácu v záhrade a na poliach či prácu vo vinohradoch. Expozícia bude slúžiť nám, našim deťom a všetkým budúcim generáciám,“ pripomenul referát kultúry a pamiatkovej starostlivosti mesta Vráble.