Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Mestskej polícii v Nitre robí starosť vynútiteľnosť práva

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Borí sa aj s nedostatkom policajtov.

Nitra 17. marca (TASR) – Nedostatočný počet policajtov, zložité vynucovanie práva či vznik lokalít, v ktorých dochádza k pravidelným a vážnym prípadom porušovania verejného poriadku. To je len niekoľko problémov, s ktorými musí zápasiť Mestská polícia (MsP) v Nitre. Tá má v súčasnosti 74 policajtov a ďalších 11 občianskych zamestnancov.

„Z hľadiska vybavenia sme na tom dobre, ale ľudia nám chýbajú. Je také pravidlo, že na 1000 obyvateľov mesta by mal byť jeden policajt. Nitra má približne 80.000 obyvateľov, takže naša vízia do budúcnosti je, aby sa nám podaril naplniť počet príslušníkov na číslo 80. Dúfam, že keď sa ekonomika pohne dopredu, tak mestá a obce získajú viac finančných prostriedkov aj na bezpečnosť,“ hovorí náčelník MsP v Nitre Erik Duchoň.

Ako pripomenul, aj pri vyššom počte príslušníkov MsP by nebolo jednoduché zabezpečiť všetky potrebné činnosti. Rozsah kompetencií mestskej polície síce zásadne nerastie, práce jej však stále pribúda. Napríklad na miestach, kde dochádza pravidelne k páchaniu najzávažnejších priestupkov. Takou je aj Mostná ulica s veľkou koncentráciou diskoték a barov. Postupne sa však v Nitre vytvárajú ďalšie rizikové lokality. Patrí k nim aj miesto pri rozostavanom skelete obchodného centra na nábreží rieky Nitry.

„Máme tam veľké problémy. Schádza sa tu aj 200 mladých ľudí, ktorí sa sem dovezú na taxíkoch, pijú tu alkohol a robia neporiadok,“ hovorí Duchoň. Obyvatelia neďalekej obytnej časti sa často sťažujú na rušenie nočného pokoja. Mestskí policajti tu pravidelne vykonávajú zásahy, no mládež sa k rieke aj tak stále vracia. „Ja by som veľmi rád pomohol ľuďom, ktorí tu žijú, ale je to zložité. Poslať na neosvetlené tmavé miesto dvoj- alebo štvorčlennú hliadku medzi 200 podgurážených mladých ľudí, to už každý policajt vie, že z hľadiska taktiky zákrokov je to úplný nezmysel. Pretože jediné, čo tam môže nastať, je, že tí policajti tam prídu o zbrane, dostanú bitku a nebudú vedieť ani od koho. Posielame tam hliadky na vozidlách. Nasvietia to, vyženú tých ľudí preč. Ale samozrejme, do 40 minút tam je iná 200-členná skupina mladých ľudí,“ hovorí Duchoň. Ako dodal, ak policajti aj nájdu niekoho, kto porušuje platné prepisy, je občas ťažké skutok dokázať. „Každý priestupok musí byť presne zadokumentovaný, preukázaný a ak sú pochybnosti, platí zásada, že sa postupuje v prospech obvineného,“ dodáva.

Podľa jeho slov by situáciu mohla riešiť spolupráca viacerých zložiek či novelizácia všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze požívania alkoholu na verejných priestranstvách. „Musím ale konštatovať, že paradoxom činnosti MsP pri dodržiavaní tohto VZN je to, že keď sme začali mladých kontrolovať a pokutovať, tak sme ich vlastne vytlačili na nábrežie rieky, kde už nie je zakázané piť alkohol. Ak by sa tento zákaz vzťahoval aj na túto lokalitu, zasa by sme ich iba vytlačili niekam inam,“ hovorí Duchoň.

Aj v prípade, že sa priestupok podarí zdokumentovať, narážajú mestskí policajti na problém slabej vynútiteľnosti práva. To platí napríklad aj pri dopravných priestupkoch. MsP by preto uvítala, keby mala podobné kompetencie ako štátna polícia a mohla by napríklad využívať inštitút objektívnej zodpovednosti. „Lepšia vynútiteľnosť práva by nám veľmi pomohla, pretože agenda okolo dopravy za posledné roky rapídne vzrástla. Občania sa občas sťažujú, že riešime hlavne parkovanie a dopravu, ale taká je spoločenská objednávka. Ak by sme neriešili napríklad parkovanie, o pár dní by boli autá odstavené kdekoľvek a čoskoro by to výrazne ovplyvnilo aj premávku. Takže pri tom veľkom počte áut v uliciach musíme doprave venovať zvýšenú pozornosť,“ hovorí Duchoň.