Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach vás zoznámi s prácou včelára

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súčasťou podujatia bude názorná ukážka získavania medu s použitím tradičných včelárskych nástrojov.

Zlaté Moravce 21. februára (TASR) – Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pripravuje pre svojich návštevníkov Deň medu. Včelár Jaroslav Zhorela na ňom 2. marca zasvätí verejnosť do tajov získavania medu, hovoriť sa bude aj o jeho liečivých účinkoch.

Súčasťou podujatia bude názorná ukážka získavania medu s použitím tradičných včelárskych nástrojov. „Nebude chýbať ani sladká ochutnávka. Med je jedným z prvých sladidiel, ktoré človek spoznal a začal využívať vo svojej strave. Neskôr spozoroval aj jeho blahodarné pôsobenie na svoj organizmus. Pre jeho antibakteriálne a protizápalové účinky mnohí po ňom siahajú najmä v zimnom období,“ uviedla PR manažérka múzea Ľubica Packová-Zahradárová.

Ako pripomenula, med má všestranné využitie nielen v lekárstve, ale i v kuchyni a kozmetike. „Vzniká z nektáru zozbieraného z rastlín alebo takzvanej medovice. Pomocou výlučkov hltanových žliaz ho pretvárajú včely na tekutinu, ktorú uskladňujú v plástoch. V teple, ktoré včelstvo vytvára, sa mení na hutný a mikrobiálne stály med,“ vysvetlila Packová-Zahradárová.

Návštevníci múzea sa počas Dňa medu okrem zaujímavých informácií dozvedia viac aj o práci včelára. „Ten musí vybrať plásty medu z úľov, odviečkovať ich a vložiť do medometu. Ten pomocou odstredivej sily med vytlačí na steny a dno, odkiaľ vyteká do pripravených nádob,“ dodala Packová-Zahradárová.