Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitriansky mestský cyklobus začína po zimnej prestávke opäť premávať

Ilustračné foto Foto: TASR

Autobus, špeciálne upravený na prepravu bicyklov, bude prepravovať cestujúcich podľa bežných tarifných podmienok platných pre nitriansku mestskú hromadnú dopravu.

Nitra 2. apríla (TASR) – Cyklisti v Nitre môžu počas turistickej sezóny už piaty rok využívať mestský cyklobus. Sezónna linka C35 začína premávať v piatok 3. apríla. Do jesene bude počas voľných dní zabezpečovať spojenie do Mestského parku na Sihoti a na Zobor. Linka bude premávať z Klokočiny cez centrum mesta a Chrenovú do Mestského parku a späť. Trasa vybraných spojov je predĺžená až na Zobor k špecializovanej nemocnici.

Autobus, špeciálne upravený na prepravu bicyklov, bude prepravovať cestujúcich podľa bežných tarifných podmienok platných pre nitriansku mestskú hromadnú dopravu. Za bicykel sa neplatí žiadny príplatok navyše. Cyklobus umožní aj prepravu cestujúcich bez bicykla, pokiaľ to obsadenosť vozidla dovoľuje. Cestujúci s bicyklom či inline korčuliari sú v tomto spoji uprednostnení. Preprava invalidných vozíkov je na tejto linke vylúčená, obmedzená je preprava detských kočíkov. Cyklobus bude v prevádzke počas sobôt, nedieľ a štátom uznaných sviatkov.

Cyklobus je spoločným projektom prevádzkovateľa mestskej autobusovej dopravy Arriva s Mestom Nitra. Od mája do augusta minulého roka si Arriva robila prieskum záujmu o cyklobus v meste pod Zoborom. Zapojilo sa do neho 344 respondentov, ktorí odpovedali na otázku, či využívajú mestský cyklobus na prepravu bicyklov do rekreačných oblastí. Z prieskumu vyplynulo, že cyklobus pravidelne využíva 16 percent respondentov, občas 8 percent respondentov. Cyklobus nevyužilo 38 percent respondentov, ktorí ho však plánujú využiť v budúcnosti. Linku nevyužíva a ani neplánuje využívať 38 percent respondentov.