Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Rezort práce: Vyhlásenia Sme rodina ohľadom Jaguaru sú prekvapivé

Boris Kollár Foto: TASR/Jakub Kotian

Krajniak na piatkovom brífingu uviedol, že nástupný plat v automobilke JLR pri Nitre ponúkaný cez úrady práce je bez príplatkov 650 eur brutto, čo je asi polovica zo sľubovanej sumy.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Vyhlásenia opozičného hnutia Sme rodina - Boris Kollár ohľadom platov v automobilke Jaguar Land Rover (JLR) sú prekvapujúce. Uviedol to pre TASR Michal Stuška, riaditeľ tlačového a komunikačného odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v reakcii na vyjadrenia Milana Krajniaka, podpredsedu Sme rodina.



"Sú to prekvapujúce vyhlásenia od opozičných poslancov. Práve oni totiž pravidelne kritizujú rezort prace a vládu za silný tlak na zvyšovanie miezd, či zlepšovanie pracovných podmienok s argumentom, že to všetko vyrieši trh. Vláda práve preto rekordným tempom dvíha minimálnu mzdu a zvyšuje viaceré príplatky pre zamestnancov, aby sa ľuďom na Slovensku oplatilo pracovať," povedal Stuška.

Podľa neho sú to zároveň jediné spôsoby, ako zo strany štátu efektívne tlačiť na zvyšovanie platov na Slovensku, čo sa reálne v posledných rokoch darí. "Rezort práce nikdy neprisľúbil spoločnosti JLR výnimky pri povoľovaní zamestnancov zo Srbska či Ukrajiny. Nábor pracovníkov do výroby, ktorý je aktuálne v počiatočnej fáze, sa týka slovenských záujemcov o prácu. Pre úplnosť upozorňujeme, že rezort práce spoločnosti JLR neposkytuje žiadnu finančnú podporu," zdôraznil Stuška.

Podľa Stušku je potrebné zároveň pripomenúť, že úrady práce pomáhajú každý mesiac tisícom firiem pri hľadaní, či príprave budúcich zamestnancov. "Evidujú rekordných 75.000 nahlásených voľných pracovných miest. Situácia je preto dnes opačná, je tu potreba rekvalifikácie záujemcov a, samozrejme, nevyhnutná je aj slušná motivácia prostredníctvom vyšších zárobkov a iných benefitov zo strany zamestnávateľov. Záujem úradov vyraďovať nezamestnaných z evidencie neexistuje, o čom svedčia aj všetky štatistiky," dodal Stuška.

Krajniak na piatkovom brífingu uviedol, že nástupný plat v automobilke JLR pri Nitre ponúkaný cez úrady práce je bez príplatkov 650 eur brutto, čo je asi polovica zo sľubovanej sumy a o tretinu nižší, ako je v bratislavskom Volkswagene. Aj po započítaní rôznych príplatkov (napríklad na dopravu, za zručnosti) bude podľa jeho slov ponúkaný plat nižší, ako sa sľubovalo.

Plat nie je podľa Krajniaka pre občana Slovenska lukratívny, môže byť však lukratívny pre Ukrajincov alebo Srbov. "Slovenská vláda tak investovala 630 miliónov eur - 130 miliónov eur priamo a 500 miliónov eur nepriamej pomoci na to, aby sme riešili nezamestnanosť na Ukrajine alebo v Srbsku?" pýtal sa Krajniak. Podľa hnutia Sme rodina by slovenská vláda mala prioritne riešiť ľudí zo SR.