Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Múzeum v Nových Zámkoch si pripomenie koniec 2. sv. vojny výstavou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Návštevníci sa na výstave dozvedia o vojnových udalostiach na juhozápadnom Slovensku od decembra 1944 do apríla 1945.

Nové Zámky 25. februára (TASR) - Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch si pripomenie koniec druhej svetovej vojny výstavou Babylon armád – boje na juhozápadnom Slovensku. V priestoroch múzea sa bude konať od 6. marca do 28. mája.

Návštevníci sa na výstave dozvedia o vojnových udalostiach na juhozápadnom Slovensku od decembra 1944 do apríla 1945. „Nielen politické, ale hlavne geografické podmienky juhozápadného Slovenska predurčili, že ciele i dynamika bojov boli úzko prepojené s oslobodzovaním územia Maďarska, obzvlášť s dobývaním takzvanej pevnosti Budapešť,“ uviedol autor výstavy Pavol Rusnák.

Význam bojových operácií medzi Ipľom a Váhom bol podľa Rusnáka často opomínaný. V posledných rokoch sa touto témou zaoberá Pavol Šteiner v publikácii s názvom Babylon armád. „Odtiaľ bol už iba krok k myšlienke skĺbiť najnovšie poznatky s bohatým zbierkovým fondom Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch a vytvoriť pri príležitosti 75. výročia ukončenia vojny výstavu,“ povedal Rusnák.

Ako doplnil, expozícia je zameraná predovšetkým na militárie. Návštevníkom predstaví širokú škálu najpoužívanejších pechotných i protitankových zbraní, munície i výstroja bojujúcich strán. „Popri tom sa venuje aj problematike propagandy a prostredníctvom dobových nariadení a vyhlášok približuje vplyv vojny na obyvateľstvo Nových Zámkov, ktoré boli ako dôležitý železničný uzol v posledných mesiacoch pred oslobodením postihnuté tromi ničivými bombardovaniami,“ dodal Rusnák.