Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Nitriansky kraj

N. Zámky chcú, aby sa kontajnery na separovaný odpad mohli zamykať

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Ako uviedol mestský úrad, takýmto spôsobom sa vytriedený odpad lepšie ochráni pred vandalizmom či znečistením inými odpadmi.

Nové Zámky 28. apríla (TASR) - Novozámocká radnica chce, aby kontajnery na separovaný odpad v meste boli uzamykateľné. Prístup k nim by mali iba obyvatelia danej lokality, ktorí si ich otvoria pomocou čipu.

Ako uviedol mestský úrad, takýmto spôsobom sa vytriedený odpad lepšie ochráni pred vandalizmom či znečistením inými odpadmi. Mesto už pripravuje projekt, na ktorý chce získať financie z Programu Slovensko. "Celková výška oprávnených výdavkov je viac ako 480.000 eur. V prípade úspešnej žiadosti by bolo spolufinancovanie mesta vo výške osem percent, teda 38.641 eur," informoval magistrát.

Realizáciou projektu sa podľa radnice zvýši množstvo vytriedeného odpadu a minimalizuje sa zneužívanie kontajnerov. "Uzamknuté kontajnery minimalizujú riziko neoprávneného prístupu a miešania jednotlivých zložiek separovaného odpadu. Uzamknuté kontajnery tiež chránia obsah pred dažďom či vetrom, ale aj pred neporiadkom a vandalizmom," doplnila radnica.