Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

Na Cintoríne sv. Jozefa v Nových Zámkoch vznikne nový urnový háj

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Mestskí poslanci už na svojom augustovom rokovaní schválili aj podmienky verejnej súťaže, ktorá určí dodávateľa prác.

Nové Zámky 22. augusta (TASR) – Na novozámockom Cintoríne sv. Jozefa nechá mesto vybudovať nový urnový háj. Mestskí poslanci už na svojom augustovom rokovaní schválili aj podmienky verejnej súťaže, ktorá určí dodávateľa prác.

Radnica projektom nového urnového hája reaguje na zvýšený záujem o kremáciu. „V roku 2019 z celkového počtu 412 pohrebov bolo už len 140 klasických a 272 kremácií. V tomto roku do 27. júna bolo 192 pohrebov, z toho klasických už iba 36 a kremácií 156,“ informoval o tom magistrát.

V meste je v súčasnosti vybudovaných sedem urnových stien, ktoré majú kapacitu 435 miest. „Pre veľký záujem sme od roku 2015 začali prenajímať aj medzibunky, ktoré sa pôvodne využívali na sviečky a kahance,“ konštatuje radnica.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Martin Baumann

Nový urnový háj má mať podľa údajov z mestského úradu kapacitu 488 schránok. Jeho súčasťou budú aj chodníky a zeleň. „Mesto vzhľadom na bezpečnosť a ochranu urnového miesta požaduje, aby schránky boli v čase odovzdania urnového hája osadené napísanými doskami tak, aby bol dosiahnutý jednotný vzhľad a zároveň nedochádzalo k znečisťovaniu vnútra schránok,“ uvádza sa v podmienkach verejnej súťaže, ktoré schválili mestskí poslanci.