Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Nitriansky kraj

Nad Nitrou budú lietať drony, zmapujú cesty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jeden bude prelietavať nad okrajovými časťami Nitry, druhý nad sídliskami a centrom mesta, vysvetlil Holúbek.

Nitra 26. apríla (TASR) - Najbližšie dva týždne budú nad Nitrou prelietavať drony. Podľa slov hovorcu mesta Tomáša Holúbeka budú zberať dáta pre technickú evidenciu miestnych ciest. Zadávateľom monitoringu je mesto Nitra. Vykonávať ho bude súkromná spoločnosť.

„Zber údajov o miestnych komunikáciách pre pasportizáciu ciest potrvá približne dva týždne. Na zber dát sa použije súprava dvoch dronov. Jeden bude prelietavať nad okrajovými časťami Nitry, druhý nad sídliskami a centrom mesta,“ vysvetlil Holúbek.

V prípade priaznivého počasia bude dron v piatok (29. 4.) prelietavať nad Kalváriou, Krškanmi, Čermáňom II. a Klokočinou I. V sobotu (30. 4.) ho ľudia uvidia nad Klokočinou II., Dražovcami a v oblasti nad nemocnicou na Zobore. „Drony pozbierajú údaje nielen o cestách, ale aj o parkoviskách vo vlastníctve mesta Nitra a o verejných priestranstvách, ktoré slúžia miestnej doprave. Výsledkom zberu dát bude podrobná snímka miestnych ciest vo vysokom rozlíšení, ktorá pomôže lepšie analyzovať súčasný stav cestnej siete na území Nitry,“ doplnil Holúbek.

Ako dodal, obyvatelia nemusia mať z dronov žiadne obavy. Podľa jeho slov ide o najbezpečnejšie zariadenie na trhu so zdvojenými kritickými systémami, ktoré je schopné letu aj bez jedného motora. „Dron má tiež padák pre vyššiu bezpečnosť, ktorý je nad intravilánom v tejto kategórii povinný. Je vybavený senzormi pre detekciu prekážok v každom smere, má tiež schopnosť kopírovať terén a je vybavený odpovedačom pre schopnosť vidieť a byť videný pre okolitú letovú prevádzku,“ uviedol Holúbek.