Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Napriek horúčavám začali na hornej Nitre rásť hríbovité huby

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Konštatoval to dnes aj jeden z mnohých hubárov, amatérsky mykológ Jozef Vaš z podhorskej dedinky Malinová, v okrese Prievidza.

Malinová 15. augusta (TASR) – Nielen hubári, ale zdá sa, že aj huby sú už nedočkavé. Napriek pretrvávajúcim horúčavám a meškajúcim zrážkam začali na hornej Nitre rásť rôzne druhy hríbovitých húb. Sú to predovšetkým hríby dubové a smrekové, zrnitohlúbikové, siné, ale aj rôzne druhy kozákov. Nie síce vo veľkom množstve, ale hubára potešia.

Konštatoval to dnes aj jeden z mnohých hubárov, amatérsky mykológ Jozef Vaš z podhorskej dedinky Malinová, v okrese Prievidza. Po prvom období letných horúčav každý deň vybehol aspoň na chvíľu pozrieť sa, či už náhodou nezačali rásť. Dlho nenašiel ani len malú hubku. Iba na lúke po malom daždi objavil prášnice, teda rozpadavce dlabané. O ďalší deň konečne na svojich „flekoch“, kde zvyčajne rastú prakticky všetky druhy jedlých húb, pod lístím objavil mladučké, ani nie centimetrov vysoké plodnice. Ešte sa nedali identifikovať. Niekoľko dní ich chodil sledovať, ako rastú. Potom zistil, že sú to nie očakávané kozáky alebo dubáky, ale vyrástli z nich plávky.



Potom nastalo ďalšie horúce počasie, pritom dažde dedinu a jej okolie doslova obchádzali. Predsa to však Vašovi nedalo a niekoľkokrát sa vybral do hory. Ale márne. V dobrom ho nahneval kamarát z dediny Milan Richter, ktorý sa síce nevybral na huby, len náhodou však, kúsok od dediny pod horou, našiel rodinku kozákov topoľových. Vyprovokoval ho a dnes sa teda Jozef opäť vybral do lesa. A konečne sa potešil. Našiel sedem dubákov, ktoré mali od tepla popraskané klobúky, ale žiaľ iba dva boli zdravé. Červíkmi prederavené huby nechal tam, kde ich našiel. Našťastie domov priniesol pol košíka hríbov zrnitohlúbikových, ktoré červy tak často nenapádajú. Konečne mohol začať huby aj sušiť.

Napriek tomu však hovorí, že všetci hornonitrianski hubári sa už tešia na poriadny dážď. Až potom by mala začať pravá hubárska sezóna.